Nieuws

Van drugsdeal tot poging doodslag: jeugdcriminaliteit in Glanerbrug is een probleem

Jongerenwerker Danny de Jong wil de jeugdcriminaliteit in Glanerbrug aanpakken
Jongerenwerker Danny de Jong wil de jeugdcriminaliteit in Glanerbrug aanpakken © RTV Oost / Teun van der Velden
Kinderen van twaalf jaar oud worden in Glanerbrug door de politie gezien met bekende drugsdealers. Minderjarige jongeren uit het dorp komen geregeld in de rechtbank voor strafzaken gerelateerd aan drugs en wapens. De jeugdcriminaliteit in het Enschedese dorp is een probleem. Maar bij instanties is er alle vertrouwen dat er veel winst geboekt gaat worden, dankzij bijna drie miljoen euro die de gemeente van het Rijk krijgt.
Nieuw is de problematiek zeker niet. Dat weet ook jongerenwerker Danny de Jong. Zelf was hij in zijn jeugd niet de liefste, maar koos hij wel het juiste pad. En dat is precies wat hij met de jeugd van nu wil bereiken.

Respect

"Ik weet hoe het in het wereldje werkt", legt hij uit. "Ik kan die jongens ook laten zien wat er gebeurt als je wél de verkeerde kant op gaat. Vrienden van vroeger hebben dat pad namelijk wel gekozen."
Jeugdcriminaliteit in Glanerbrug is een probleem
Vanuit ontmoetingsplek 'De hut' in Glanerbrug legt hij contact met de jeugd. "Wij hebben goed contact met ze. We hebben respect voor ze en zij ook voor ons. Dan luisteren ze ook en nemen ze wat van je aan. Een mooi voorbeeld is een jongen die de verkeerde kant op dreigde te gaan. Ik heb hem meegenomen naar iemand die ook die kant op gegaan is en laten zien hoe je toekomst er dan uitziet. Uiteindelijk heeft hij een goede keuze gemaakt en gaat nu vol voor zijn zorgdiploma."

2,6 miljoen euro

Het jongerenwerk in Glanerbrug is een van de manieren om de jeugd de goede richting op te sturen. Nu er 2,6 miljoen euro vanuit het Rijk naar Enschede wordt overgemaakt, kan dat werk geïntensiveerd worden. Kaz Wesseloo van de gemeente: "Voor de komende 2,5 jaar hebben we een plan gemaakt. Voor de jongste jeugd om te voorkomen dat ze in aanraking komen met criminaliteit, maar ook voor de jeugd die er al middenin zit."
Kaz Wesseloo van de gemeente Enschede
Kaz Wesseloo van de gemeente Enschede © RTV Oost / Teun van der Velden
Het plan met de naam Preventie met gezag moet de jeugdcriminaliteit in Glanerbrug aanpakken. Een samenwerking tussen de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, jongerenwerkers en andere instanties. "Dat begint echt al op de basisschool", zegt Wesseloo. "We hebben al projecten voor kinderen vanaf twaalf jaar en dat breiden we verder uit. We leren ze over politie, strafbare feiten en veiligheid. Aan de andere kant ondersteunen we ook in de opvoeding. Want wat moet je als ouder doen als je merkt dat het de verkeerde kant opgaat met je kind?"
Zijn de jongeren die al in het criminele milieu zitten nog te redden? "Zeker", zegt Wesseloo. "Maar wel met een andere aanpak. Bij die jongeren gaan we duidelijke grenzen stellen. We gaan er dicht op zitten. Om ze vast te pakken en een plan uit te stippelen."

Jongerenwerk

Voor jongerenwerker Danny de Jong verandert zijn werk niet. "Er wordt alleen veel meer mogelijk door de 2,6 miljoen", zegt hij enthousiast. "We kunnen nu nog meer organiseren voor de jongeren en echt op de lange termijn plannen uitvoeren."
Danny de Jong van Stichting Noaberkracht Twente
Danny de Jong van Stichting Noaberkracht Twente © RTV Oost / Teun van der Velden
Het uiteindelijke doel? "Ik hoop dat we lang door kunnen met elkaar. Jongeren positief krijgen, aan een baan helpen. En dat is precies waarom die samenwerking zo belangrijk is. Van jongerenwerkers tot ondernemers in het dorp."
Peter* uit Enschede is een voorbeeld van hoe het op jonge leeftijd mis kan gaan. Zijn verhaal lees je hier:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.