Nieuws

Failliete advocaat gaat voortaan verder als jurist, maar moet nieuwe klanten waarschuwen

Arnout Hurenkamp is na het faillissement van zijn kantoor advocaat af en gaat verder als juridisch adviseur.
Arnout Hurenkamp is na het faillissement van zijn kantoor advocaat af en gaat verder als juridisch adviseur. © ANP (foto ter illustratie)
Nadat zijn advocatenkantoor in Enschede failliet werd verklaard, heeft Arnout Hurenkamp zich laten uitschrijven en wil hij nu met een eigen juridisch adviesbureau aan de slag. Dit tegen de zin van zowel de Orde van Advocaten als de curator, die onderzoek doet naar het faillissement van het advocatenkantoor. Maar die kunnen hem simpelweg niet verbieden toch weer in de juridische sector aan de slag te gaan.
Wel wil de curator dat Hurenkamp nieuwe klanten vooraf informeert wanneer ze met hem in zee willen gaan. Niet alleen dat Hurenkamp zonder toestemming van de curator als juridisch adviseur aan de slag is gegaan. Maar ook dat deze klanten niet achteraf bij de curator kunnen aankloppen als ze ontevreden zijn.
Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Jeroen Stekelenburg.

Uitzonderlijk

Het is vrij uitzonderlijk dat een advocatenpraktijk op de fles gaat, maar het was in dit geval de Belastingdienst die het faillissement had aangevraagd. Hurenkamp gaf tegenover de curator aan dat de problemen waren ontstaan doordat een grote klant was weggevallen, maar de curator schrijft hier nog nader onderzoek naar te doen.

Schuldenlast

Uit het faillissementsverslag blijkt dat de fiscus een claim van vooralsnog bijna 2,9 ton bij de curator heeft neergelegd, maar duidelijk is dat die nog verder zal oplopen tot boven de drie ton. Daar komt nog eens circa 3,5 ton bovenop van vijf schuldeisers, waaronder de bank die zegt nog ruim 155.000 euro tegoed zegt te hebben.
Arnout Hurenkamp stond sinds 1995 ingeschreven als advocaat en was gespecialiseerd in arbeidsrecht. Volgens zijn website stond hij bovendien geregeld sporters bij en behartigde hij sportgerelateerde casussen.

Geen administratie

Het onderzoek door curator Jeroen Stekelenburg werd extra lastig omdat bleek dat er de laatste jaren amper enige administratie is bijgehouden. Omdat zijn rekeningen niet meer werden uitbetaald, was de accountant op een bepaald moment afgehaakt. Daardoor zijn er vanaf 2021 geen jaarrekeningen meer opgesteld, zo valt in het verslag te lezen.

Geen verzekeringspremies betaald

In zijn onderzoek naar de achtergronden van het bankroet ontdekte de curator dat Hurenkamp bovendien al langere tijd geen premies meer had betaald voor zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Omdat cliënten daardoor in de problemen zouden kunnen raken, heeft de curator nog via de Orde van Advocaten geprobeerd het een en ander te regelen, maar dat lukte niet. Ook seinde hij Hurenkamp in die vervolgens een deel van de premies alsnog heeft afgedragen. Maar omdat daarmee het probleem nog niet was afgedekt, heeft de curator uiteindelijk de verzekeringspolissen stopgezet en de cliënten daarover ingelicht.
De circa 20 lopende zaken zijn intussen bij andere advocaten ondergebracht.

Geen uren bijgehouden

Als het gaat om deze lopende zaken van cliënten die mogelijk nog declaraties zouden moeten betalen, stuitte de curator op het probleem dat Hurenkamp geen urenstaten heeft bijgehouden. Zijn declaraties stelde de intussen ex-advocaat vaak achteraf op. Dat deed hij dan aan de hand van een reconstructie van zijn verrichte werkzaamheden, zo valt in het verslag te lezen.
Daardoor is het voor de curator vrijwel onmogelijk om nu nog een berekening te maken van eventuele inkomsten.

Niet te verbieden

In het verslag schrijft de curator verder dat de advocaat zich daags na het faillissement heeft laten uitschrijven en voortaan verder wil als juridisch adviesbureau. De curator schrijft in zijn verslag dat zowel hijzelf als de Orde van Advocaten, die de beroepsgroep vertegenwoordigt, hiermee "niet gelukkig is".
De curator schrijft echter tegelijk geen mogelijkheden te zien om Hurenkamp dit te verbieden. "Het is uiteindelijk aan de klant om te bepalen door wie die zijn/haar zaak wil laten behandelen."
Wel is Hurenkamp te kennen gegeven dat hij zijn klanten vooraf meldt dat de activiteiten van zijn nieuwe juridisch adviesbureau buiten de medewerking en toestemming van de curator plaatshebben. En dat klanten bovendien niet achteraf bij de curator hoeven aan te kloppen. "In het geval de voortgezette dienstverlening niet naar tevredenheid verloopt", aldus curator Stekelenburg in zijn verslag.
Bij het advocatenkantoor werkten behalve de raadsman zelf twee personeelsleden, die inmiddels ontslag is aangezegd. De leaseauto van de voormalig advocaat is vorige maand door de leasemaatschappij opgehaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.