Nieuws

Man (27) uit Langeveen jaar cel in voor verwurgen agent en stalken vrouw uit 'boerenappgroep'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © GettyImages
De 27-jarige T.B. uit Langeveen moet een jaar de cel in voor het verwurgen van een Zwolse agent en het stalken van een jonge vrouw. De man kocht tientallen telefoonnummers, maakte tientallen accounts aan op sociale media en plaatste seks- en Marktplaatsadvertenties met contactgegevens van het slachtoffer. Bij zijn aanhouding, in februari van dit jaar, verwurgde hij ook nog eens een agent op het politiebureau in Zwolle.
Naast de celstraf moet T.B. zich verplicht op laten nemen in De Woenselse Poort, een psychiatrische kliniek. Daarnaast krijgt hij een contactverbod met het slachtoffer voor onbepaalde tijd. De celstraf van een jaar is lager dan de anderhalf jaar die geëist was door het Openbaar Ministerie.

Emoties

De 27-jarige T.B. heeft autisme en is zwakbegaafd, volgens psychologisch onderzoek. Hij heeft fantasieën en een (seksuele) drang die mogelijk redenen geweest zijn om het vrouwelijke slachtoffer lastig te blijven vallen. Ook heeft hij zijn emoties niet onder controle. Zo schiet hij bij stress in de 'vechtmodus'. Dat bleek bij de verwurging van een agent, maar eerder ook al bij de verwurging van zijn eigen moeder.
Het dossier tegen T.B. is van enorme omvang. Poging doodslag en een drie jaar durende stalkingszaak. Die laatste zaak begon drie jaar geleden.

1600 foto's

T.B. had bijna alleen maar online contact met het slachtoffer. Dat contact was soms vriendelijk en rustig, maar soms ook agressief en dreigend. Zo stuurde hij ook een foto van zichzelf met een spanband om zijn nek, met de tekst: 'Ik kan niet begrijpen dat je dit wilt. Er is nog een weg terug.'
Dit stuurde hij volgens het Openbaar Ministerie met een van de nepaccounts die hij aanmaakte. Ook stuurde hij seksueel getinte foto's, zoals een afbeelding van zijn geslachtsdeel.
Op zijn telefoon trof de politie meer dan 1600 foto's aan van het slachtoffer. Ook had hij veel screenshots opgeslagen van chatgesprekken die hij met nepaccounts had, die golden als bewijs in deze zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.