Nieuws

Donaties stromen binnen na verwoestende brand in Dalfsen: "Echt hartverwarmend"

Er is weinig over van het levende huis van Bob en Cathelijn Radstake
Er is weinig over van het levende huis van Bob en Cathelijn Radstake © RTV Oost
Amper een week geleden ging het levende huis van de familie Radstake uit Dalfsen in vlammen op. Na de eerste schrik en het verdriet, zijn Bob en Cathelijn Radstake nu blij verrast over hoe veel mensen willen helpen met het bieden van onderdak en de herbouw van hun bijzondere huis. "Er wordt zoveel hulp geboden en geld gestort! Zo lief!"
Het enige levende huis in Nederland brandde afgelopen vrijdag tot de grond toe af. Het levenswerk van Bob en Cathelijn Radstake had twee wanden waar levende bomen in stonden. "Eindelijk had ik een methode gevonden waarin de bomen goed groeiden en ook in elkaar verweefden. Dat is nu allemaal weg." Bob zucht heel diep. "We moeten opnieuw beginnen."
Enkele dagen na de verwoestende brand, loopt het stel aangeslagen stel over de verbrande spullen. "Ik herken wat het is geweest", zegt Rob. "Maar het is niet meer te gebruiken."
In de video hieronder zie je wat er nog over is van het huis.

Herbouw 3D-print

Bob wil het huis graag herbouwen met 3D-geprinte bakken gemaakt van kalk en hennep. "Daar kunnen dan de bomen in staan. Dit drama geeft ons wel de kans om straks echt het hele huis met levende bomen te bouwen. Ik moet alleen een bedrijf vinden dat het aandurft om dit samen met ons te proberen."

Donaties

Vrienden en kennissen van Bob en Cathelijn schoten het stel direct na de brand te hulp. "We wonen tijdelijk in een ander huisje in hetzelfde bosje en lieve mensen bieden al meubels aan voor straks in ons nieuwe huis. Fantastisch!"
Het huis waar ze nu verblijven, is volledig gemeubileerd en alles wat nodig is om te leven, ligt er. "Om spullen zitten we niet verlegen. We hebben ook letterlijk nog geen plek om het neer te zetten. Maar het is wel superlief dat zo veel mensen hulp aanbieden."

Hartverwarmend

Ondertussen stromen er ook donaties binnen via de crowdfundingsactie die een buurvrouw van het onfortuinlijke stel eergisteren heeft opgezet. Het streven is om met die actie 50.000 euro op te halen, zodat Bob en Cathelijn een nieuw huis kunnen bouwen. Zo ongeveer de helft van dat streefbedrag is inmiddels binnen. "Het is ongelooflijk hoe veel mensen doneren! Echt hartverwarmend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.