Nieuws

Bestuurder Waterschap Vechtstromen moet opstappen, BBB brengt coalitie aan het wankelen

Houdt bestuurder Woolderink zich aan de integriteitscode van het waterschap?
Houdt bestuurder Woolderink zich aan de integriteitscode van het waterschap? © Waterschap Vechtstromen
Rolf Woolderink (BBB) moet opstappen als bestuurder van Waterschap Vechtstromen na een motie van wantrouwen. Woolderink raakte in opspraak omdat hij rechterlijke uitspraken over overtredingen op zijn erf in Azelo tot nu toe heeft genegeerd en dat is tegen de integriteitscode van het waterschap. Zijn eigen partij, de BBB, vroeg woensdagavond in de vergadering om een integriteitsonderzoek naar het hele waterschapsbestuur en bracht daarmee de voltallige coalitie aan het wankelen.
De gemeente Hof van Twente legde Woolderink dwangsommen op, omdat hij op zijn terrein illegaal vijvers en aarden wallen had aangelegd en puin had gestort. Er volgden rechtszaken tot aan de Raad van State, die het met de gemeente eens was over de overtredingen.
Omdat Woolderink tot op de dag van vandaag nog steeds zijn terrein niet heeft aangepakt, werd een hoogleraar bestuurskunde ingeschakeld om antwoord te kunnen geven op de vraag of Woolderink zich wel aan de wet houdt. Dat antwoord is volgens hoogleraar Bröring helder, namelijk dat het aannemelijk is dat hij dat niet doet. En dus klonk een luide roep om af te treden woensdagavond tijdens de vergadering van het algemeen bestuur.

'Eer aan zichzelf houden'

Woolderink bleef zich verdedigen tegen het rapport. De hoogleraar zou zich onder meer niet gebaseerd hebben op het laatste bestemmingsplan. Uit dat bestemmingsplan zou volgens Woolderink blijken dat de kans groot is dat zijn aanpassingen alsnog worden gelegaliseerd. En daarom zou hij nog niets met de gerechtelijke uitspraak hebben gedaan.
Maar daar wilden de andere fracties niets van weten. “Voor onze fractie is de conclusie helder: De heer Woolderink houdt zich niet aan de wet- en regelgeving”, zei Wim van de Griendt, fractievoorzitter van Water Natuurlijk.
Nagenoeg het voltallige algemeen bestuur van het waterschap, op zijn eigen BBB-fractie na, deed vervolgens de oproep aan Woolderink om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. Dat deed hij niet en dus werd er een motie van wantrouwen ingediend en aangenomen. Die motie werd alleen niet door de BBB ondersteund. En dus moet Woolderink opstappen als dagelijks bestuurder van het waterschap.
Omdat hij is gekozen bij de verkiezingen, blijft hij wel aan in het algemeen bestuur van het waterschap.

Coalitie wankelt

De BBB bracht met een andere motie nagenoeg de volledige coalitie aan het wankelen. De partij wilde een onafhankelijk integriteitsonderzoek naar het hele dagelijks bestuur. Maar die motie werd na een aantal kritische vragen van andere partijen weer ingetrokken. Een echt antwoord op vragen waarom die motie werd ingediend en later net zo snel weer werd ingetrokken, kwam er van BBB-fractievoorzitter Henk Torn Broers niet.
Dat ook binnen het dagelijks bestuur, bestaande uit BBB, CDA, VVD en Ongebouwd, de motie van nota bene een coalitiepartij niet unaniem werd ontraden, leidde tot gefronste wenkbrauwen. Voor oppositiepartij Water Natuurlijk was het zelfs reden de toekomst van de coalitie in twijfel te trekken. Daarom werd er ook een motie van wantrouwen ingediend tegen het andere BBB-bestuurslid, Gezinus Wolters. Die motie kreeg geen meerderheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.