Nieuws

Almeloër staat doodsangsten uit tijdens ontvoering: "Ik dacht dat ze me kapot zouden schieten"

foto ter illustratie
foto ter illustratie © GettyImages
Een 'zakelijke ontmoeting' bij een hotel in Enschede eindigde vorig jaar november voor een Almeloër in een ware nachtmerrie. Hij werd door drie mannen meegenomen naar een afgelegen plek en is daar flink onder druk gezet. Een ruzie over geld zou de aanleiding zijn. Of toch een belastende verklaring bij de politie? Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een gevangenisstraf van drieënhalf jaar tegen de drie mannen.
De 33-jarige hoofdverdachte uit Winterswijk geeft aan dat hij een zakelijk akkefietje had met de Almeloër omdat hij nog geen geld had gekregen voor de dertig kilo zilver en vijftig kettingen, ter waarde van dertigduizend euro, die de verdachte bij hem had gekocht.
Omdat het slachtoffer niet gelijk deze dertig duizend euro af kon tikken, heeft hij zijn Porsche op naam van de verdachte laten zetten als onderpand. De verdachte verklaart dat hij wilde afspreken met het slachtoffer om de auto daadwerkelijk op te eisen, aangezien hij de boetes van het slachtoffer op zijn mat kreeg en elk kwartaal zevenhonderd euro aan wegenbelasting moest overmaken naar de fiscus.

Rondjes dwalen

De drie verdachten spraken in november van vorig jaar 's avonds af met het slachtoffer bij de parkeerplaats van het Van der Valk-hotel in Enschede. Hier zijn de twee verdachten uit Winterswijk bij het slachtoffer in de Porsche gestapt. Een 34-jarige verdachte uit Hengelo reed erachter aan.
Er is helemaal niks gebeurd, hij lult gewoon!
verdachte over de verklaring van het slachtoffer
In deze auto dwaalden de drie rondjes in het buitengebied van Enschede. Na enkele stops in het pikkedonker, waarbij het slachtoffer beweert dat hij zich deels uit moest kleden en bedreigd is met een wapen, rijden de drie naar de parkeerplaats van de Jumbo in Groenlo.
Na een tijdje werd het slachtoffer vanuit Groenlo door de 25-jarige medeverdachte teruggebracht naar zijn woonplaats Almelo; de Porsche was hij kwijt.

'Puntje coke'

De drie verdachten herkennen zich niet in de situatie die het slachtoffer van die nacht heeft geschetst. Op de vraag van de rechter waarom de drie het slachtoffer tijdens een van deze stops dwongen om zijn kleding uit te doen krijgt ze een resoluut antwoord: "Er is helemaal niets gebeurd, hij lult gewoon!" Volgens de Hengelose verdachte werden de auto's onderweg namelijk om een heel andere reden langs de kant van de weg gezet. Hij had namelijk een 'puntje coke' nodig.
Ook het verwijt dat er tijdens de autorit werd gedreigd met een pistool verwijzen de drie verdachten naar het rijk der fabelen.

Belastende verklaring

Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat het die avond alleen maar draaide om de schuld die het slachtoffer had bij de hoofdverdachte. De officier vermoedt dat er meer aan de hand is, aangezien het slachtoffer naar verluidt een belastende verklaring had afgelegd tegen de hoofdverdachte bij de politie. Dit blijkt volgens hem uit het feit dat het slachtoffer een maand na de afspraak met de mannen op het politiebureau is geweest om deze verklaring in te trekken.
De hoofdverdachte vertelt de rechter dat hij inderdaad wist van de belastende verklaring die het slachtoffer had afgelegd, maar geeft aan dit absoluut niet de reden was voor de ontmoeting bij het Van der Valk: "Ik vond het vervelend dat hij dat had gedaan, maar hij vertelde mij dat hij het had gedaan om zijn eigen hachje te redden."
Het slachtoffer heeft belastend verklaard tegen de hoofdverdachte in een onderzoek naar witwaspraktijken genaamd 'Dwerguil'. Dit onderzoek is op dit moment nog in volle gang.

Belangrijkste bewijsstuk

De openbaar aanklager ziet de verklaring van het slachtoffer over wat er die avond is gebeurd als het belangrijkste bewijsstuk: "Er is geen enkele logische reden te verzinnen waarom het slachtoffer met dit verhaal zou komen als het niet was gebeurd." Hij is van mening dat er genoeg bewijs ligt om de drie mannen voor drieënhalf jaar achter de tralies te zetten vanwege vrijheidsberoving.
Volgens de advocaten van de verdachten moet de politieverklaring van de Almeloër worden uitgesloten van het bewijs. Zij vinden dat het slachtoffer als onbetrouwbaar moet worden beschouwd, aangezien de man op dit moment zelf ook nog wordt onderzocht in de witwaszaak. Als deze verklaring wordt uitgesloten van het bewijs, zou dit volgens de advocaten moeten leiden tot vrijspraak.
De rechtbank velt in januari van volgend jaar vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.