Nieuws

Zes uur per dag reizen als Overijssels Kamerlid: wat staat daar tegenover?

De installatie van de Tweede Kamer gister
De installatie van de Tweede Kamer gister © ANP
Dertien Overijsselaars zijn gisteren geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Voor Pieter Omtzigt uit Enschede is het inmiddels gesneden koek, maar Jimme Nordkamp uit Losser maakt zijn debuut in Den Haag. Hoe doen Overijsselse Kamerleden dat, met al die reistijd naar het westen? En wat verdient een Tweede Kamerlid eigenlijk?
"Ja, die reistijd is wel weer even wennen", erkent Eddy van Hijum, als hij vlak voor zijn beëdiging als Kamerlid een broodje eet in de hal van de Tweede Kamer. Als gedeputeerde van de provincie Overijssel had Van Hijum tot afgelopen zomer zijn werk om de hoek: hij woont in Laag Zuthem, onder de rook van Zwolle.
Voor Van Hijum in 2014 gedeputeerde werd in Overijssel, was hij jarenlang Kamerlid. "En nu weet ik weer waarom ik stopte: ik had dat vele reizen naar Den Haag wel even gezien", glimlacht hij.

Omtzigt pakt de trein

Pieter Omtzigt kan de rit naar Den Haag inmiddels dromen. De Enschedeër, al vanaf 2002 Kamerlid, pakt steevast de trein naar de Hofstad. "De afstand is niet fijn, dat weet je", zegt Omtzigt. "Met de trein doe je er 2 uur en 20 minuten over. Met een beetje wandelen erbij wordt het 2 uur en 3 kwartier."
"Dat kan ik niet elke dag op en neer doen", zegt Omtzigt:
Overijsselse Kamerleden zijn soms uren onderweg naar Den Haag
De leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC) koestert Enschede nog altijd, ondanks alle reistijd. "Het is een heel prettige plek om te wonen. Het betekent ook dat ik veel beter in contact sta met de samenleving buiten de Randstad. Niet een nadeel, kan ik u verzekeren."
Omtzigt is drie tot vier dagen per week in Den Haag, al is het nu met de formatiegesprekken een stuk drukker. "Dat betekent hier hard werken en dan thuis in Enschede m'n eigen dingen doen", zegt hij.
Wat verdient een Tweede Kamerlid?
Naast hun salaris - in jargon de schadeloosstelling - van ruim 9200 euro per maand, krijgen de Tweede Kamerleden een vakantie-uitkering en een eindejaarsuitkering van 8 procent. Daarnaast hebben Kamerleden recht op een ov-jaarkaart voor treinreizen met de eerste klas.

En ze krijgen een verblijfskostenvergoeding, voor als een vergadering bijvoorbeeld tot diep in de nacht duurt. Hoe verder het Kamerlid van Den Haag woont, hoe hoger dat bedrag. Voor bijvoorbeeld Omtzigt en Heutink, beiden uit Enschede, bedraagt de verblijfskostenvergoeding rond de 2600 euro per maand. Daarnaast geldt er nog een aparte onkostenvergoeding.

Ook het kersverse Kamerlid Arend Kisteman uit Zwolle reist voortaan per trein naar Den Haag. Reistijd: ruim anderhalf uur. "Het is zeker veel reistijd, maar in de trein kun je nog wel efficiënt veel dingen voor het werk doen. En als het echt laat wordt, pak ik in Den Haag gewoon een hotel."

Vanuit Losser

Wie misschien wel het langst onderweg is naar de Tweede Kamer, is Jimme Nordkamp. Hij woont in Losser en is voor een retourtje Den Haag ruim zes uur onderweg.
De reistijd van een aantal Overijsselse Kamerleden
De reistijd van een aantal Overijsselse Kamerleden © RTV Oost/Marc Willighagen
Voor Hidde Heutink, die met plek 36 op de PVV-kieslijst vrij onverwachts in de Tweede Kamer komt, is de rit naar Den Haag niet nieuw. De Enschedeër was de afgelopen jaren fractiemedewerker van de PVV. "Ik ken de Kamer van binnen en buiten."
Heutink wil voorlopig ook PVV-raadslid in Enschede blijven. "In theorie is dat te combineren en vol te houden, maar we gaan het zien", zegt hij. "De Tweede Kamer vergadert niet op maandag en op maandag hebben we juist de gemeenteraad. Op die manier zou ik het goed in Enschede kunnen blijven doen."
En de files naar Den Haag? "Die moeten we wat mij betreft direct aanpakken", zegt Heutink lachend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.