Nieuws

De speciale klik tussen de legendarische rockband Kiss en Vriezenveense fotograaf Stefan Schipper

Stefan Schipper fotografeert zijn grote helden van Kiss.
Stefan Schipper fotografeert zijn grote helden van Kiss. © Stefan Schipper
Het is het onbetwiste hoogtepunt in zijn carrière als fotograaf. Dat hij uitgerekend op zijn verjaardag zijn grote helden van de rockband Kiss mocht fotograferen, was voor de Vriezenveense fotograaf Stefan Schipper toch wel heel erg bijzonder. "Ik kreeg maar liefst 45 seconden de tijd, haha." Nadat de legendarische rockband Kiss al meermaals z'n afscheid had aangekondigd, is afgelopen weekend dan eindelijk het doek definitief gevallen. Of toch niet...?
Hij heeft een hele bijzondere klik met Kiss. Sterker, de rockband is een hele belangrijke reden waarom Stefan Schipper ooit fotograaf is geworden. En hoewel hij ook de 'gewone man en vrouw' vereeuwigt en de gelukkigste dag in het leven van bruidsparen op de gevoelige plaat vastlegt, heeft Schipper de reputatie dat hij fotograaf is van beroemdheden.
De portfolio op zijn website puilt uit van portretten en livefoto's van nationale en internationale beroemdheden en bands.

Totaal overdonderd

In dat rijtje neemt Kiss een wel heel bijzondere plaats in. "Ik ben nu 53, maar toen Kiss de hitlijsten in denderde met 'I was made for loving you' was ik negen jaar. Ik was totaal overdonderd. Door die muziek, maar vooral ook door het visuele spektakel. Ik was totaal gefascineerd wat er gebeurde op het podium. Het vuur, de rook, het vuurspugen, de lichtshow."
In zijn eigen fotoalbums heeft Schipper een jeugdfoto waarop hij samen met wat vriendjes te zien is. Geschminkt als Kiss, playbackend en spelend op zelfgemaakte instrumenten.
Stefan Schipper, in het midden als Kiss-zanger Paul Stanley, playbackend met zijn vriendjes.
Stefan Schipper, in het midden als Kiss-zanger Paul Stanley, playbackend met zijn vriendjes. © Stefan Schipper
Toen Schipper wat ouder was, drong het tot hem door dat zijn fascinatie voor Kiss er voor heeft gezorgd dat hij uiteindelijk koos voor het métier van fotograaf. "Tot op de dag van vandaag heb ik die fascinatie voor deze band. Later pas snapte ik dat ik ooit door Kiss fotograaf ben geworden. Vooral vanwege dat visuele spektakel."

Privé-fotosessie

Als hij uit de talloze fotosessies die hij heeft gedaan er één uit moet pikken, kiest hij haast vanzelfsprekend voor het moment dat hij Kiss voor zijn lens kreeg. "Nota bene op mijn 47ste verjaardag. In Ahoy Rotterdam. Ze maakten speciaal tijd voor me vrij. 45 seconden maar liefst, haha. De foto op zich is eigenlijk geeneens zo heel bijzonder geworden. Maar dat je je grote helden in een privésetting mag fotograferen, is natuurlijk heel erg apart."
Kiss nam in het verleden al vaker afscheid, waarna er vervolgens toch weer een - vaak commercieel heel interessante - comeback werd gemaakt. Maar deze keer lijkt het dan toch echt einde oefening. Afgelopen zaterdag verzorgde Kiss in New York een aller-, allerlaatste show. "Die mannen zijn in de zeventig. Op een bepaald moment gaat het natuurlijk niet meer."

Hologrammen

Of toch nog...? "Haha, ja, er zijn hologrammen van ze gemaakt. Zoals ook met ABBA. Ach, misschien dat ze daarmee een hele nieuwe generatie weten te bereiken, maar voor mij hoeft dat niet. Ik vind het mooi geweest zo."
Hij koestert liever de herinnering. En de erfenis ook. "Kiss heeft het zelf ook weleens gezegd. Het vuur, de rook, de lichtshows. In iedere hedendaagse band is het dna van Kiss wel terug te zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.