Nieuws

Almelo eist drie ton aan zorgsubsidie terug, maar zorginstelling Twenty4 Wonen is failliet

Gemeente Almelo vordert tonnen aan zorggeld terug, maar de zorgaanbieder ging gisteren failliet
Gemeente Almelo vordert tonnen aan zorggeld terug, maar de zorgaanbieder ging gisteren failliet © RTV Oost
De gemeente Almelo blijkt voor circa drie ton aan zorgsubsidie te hebben teruggeëist van zorginstelling Twenty4 Wonen. Nu deze zorginstelling gisteren failliet is verklaard, is het maar de vraag of Almelo dit geld ooit terugziet. Want de zorginstelling kijkt ook tegen een forse belastingschuld aan.
Almelo eiste de zorgsubsidie terug omdat de kwaliteit van de geleverde zorg volgens de gemeente niet aan de kwaliteitseisen voldoet.
Niet alleen door de claim van de gemeente, maar ook door de belastingschuld raakte de zorgaanbieder dusdanig in de problemen dat de eigenaren het faillissement hebben aangevraagd. Dat werd gisteren uitgesproken.

Coronasteun

De moeder en dochter, die het zorgbedrijfje runden, lieten curator Wouter Weenink vandaag weten dat het bij de belastingschuld gaat om circa twee ton, onder meer veroorzaakt door uitgestelde coronasteun die nog moet worden terugbetaald.

Kleinschalige opvang

De kleinschalige zorginstelling, die voorheen werkte onder de naam Insieme Cura, hield zich onder meer bezig met de begeleiding van cliënten met een indicatie via de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarbij gaat het volgens de website van de instelling om 24-uurs zorg, begeleid wonen en ambulante zorg voor volwassenen vanaf 18 jaar.
De moeder richtte Twenty4 Wonen in 2016 op. De laatste jaren was ook de dochter actief in de zorginstelling.

Gerommel achter de schermen

Achter de schermen rommelde het al langere tijd bij de zorginstelling met vestigingen in Almelo en Enschede.
De problemen stapelden zich vooral op na een brand in september van dit jaar in de opvanglocatie aan de Olieslagweg in Enschede. Omdat personeel over de maand november geen loon kreeg en een deel de biezen al had gepakt, dreigden de bewoners aan hun lot te worden overgelaten.

Claim gemeente

De bv was intussen in grote financiële problemen geraakt. Niet alleen door de claim van de fiscus, maar ook omdat de gemeente Almelo zorgsubsidie terug wilde. Een woordvoerster van de gemeente Almelo bevestigt dat desgevraagd.
De gemeente blijkt al in 2019 een onderzoek te hebben ingesteld naar de kwaliteit van zorg door Twenty4 Wonen. Dit onderzoek toonde aan dat de geleverde zorg niet aan de subsidievoorwaarden voldeed. Dat was voor Almelo aanleiding de zorgsubsidie terug te vorderen.

Signalen

Daartegen tekende Twenty4 Wonen vervolgens bezwaar aan. Maar terwijl deze procedure nog loopt, kwamen bij de gemeente Almelo begin vorige week signalen binnen dat de kwaliteit van de geleverde zorg andermaal in het geding zou zijn. Onder meer doordat er geen medewerkers meer waren om de cliënten te begeleiden.
Omdat het gaat om Wlz-cliënten is de gemeente officieel geen partij in de kwestie. Maar omdat het hier om kwetsbare personen gaat, heeft de gemeente toch actie ondernomen. Via het Zorgkantoor zijn daarop de acht cliënten die onderdak hadden bij de locatie aan de Ootmarsumsestraat bij andere zorgaanbieders ondergebracht. "Daarmee is voorkomen dat de cliënten op straat zouden belanden", aldus een woordvoerster van de gemeente Almelo.

Tonnen aan schulden

Curator Wouter Weenink doet de komende tijd nader onderzoek naar de achtergronden van het bankroet.
Twenty4 Wonen heeft nog wel beroep aangetekend tegen de vordering van de gemeente Almelo, maar door het faillissement van de bv is het volgens een woordvoerster nu de vraag hoe dit verder gaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.