Nieuws

'Manipulatie' bij woningbouw in buitengebied stoot Haaksbergenaar tegen borst

Boze bewoner sleept gemeente voor Raad van State om 'manipulatie' bij woningbouw in buitengebied
Boze bewoner sleept gemeente voor Raad van State om 'manipulatie' bij woningbouw in buitengebied © RTV Oost
“Het anarchisme van de gemeente Haaksbergen stoort mij vreselijk. Er geldt beleid, maar daar wordt van alles aan veranderd.” Die kritiek op soepel omgaan met de regels door de gemeente kwam vandaag bij de Raad van State van een bewoner van het buitengebied. Hij doelt op de bouw van een woning aan de Kalkovenweg in ruil voor sloop van agrarische bebouwing elders in het buitengebied. De Haaksbergenaar vond een luisterend oor bij de Raad van State.
De bouw van een nieuwe woning aan de Kalkovenweg, buiten de bebouwde kom van Haaksbergen, is in strijd is met het eigen beleid van de gemeente. Toch laat die de bouw toe door 'maatwerk' en verschillende juridische kunstgrepen toe te passen. Het is de vraag of de Raad van State (RvS) dat toelaat.
Wat de RvS direct al constateerde, is dat het bestemmingsplan waarin de sloop en de nieuwbouw is geregeld in elk geval niet deugt. De stikstofberekening die daarbij is gemaakt, is namelijk achterhaald. Stikstof die wordt veroorzaakt bij de bouw van de woning is niet meegerekend. Dat is volgens de Raad wel verplicht sinds die de zogeheten bouwvrijstelling onderuithaalde. Dat gebrek zal de gemeente sowieso moeten verbeteren.

Bouwen in ruil voor sloop

Maar dan de bouw van een nieuwe woning in het groene buitengebied van Haaksbergen, op de hoek van de Kalkovenweg en de Buurserstraat om precies te zijn. Die kan daar volgens de gemeente komen dankzij een zogeheten rood-voor-rood-regeling: nieuw bouwen in het buitengebied als in ruil daarvoor ontsierende bebouwing, eveneens in het groen, wordt gesloopt.
Voor die bouw in het buitengebied in ruil voor sloop geldt wel een streng beleid. Allereerst moet de nieuwe woning worden gebouwd op de plek van de gesloopte agrarische bebouwing. Als dat echt niet kan, dan zijn er in Haaksbergen twee zoekgebieden waar dan zo’n compensatiewoning kan worden gebouwd. Kan het daar ook niet, dan kan de gemeente met ‘maatwerk’ de woning op een andere plek mogelijk maken.

Beleid aan de kant geveegd

En dat laatste is gebeurd na jaren van gekibbel in de raadszaal. Met twee stemmen meer ging de gemeenteraad er namelijk mee akkoord dat er aan de Kalkovenweg ten oosten van Haaksbergen wordt gebouwd in ruil voor sloop aan de Goorsestraat aan de westzijde van de gemeente. Tot ergernis van de bezwaarmaker en Natuur en Milieu Haaksbergen, die stellen dat de gemeente het eigen beleid gewoon aan de kant heeft geveegd.
Zij zeggen dat de gekozen plek aan de Kalkovenweg het uitgangspunt is geweest en dat daar met juridisch kunst en vliegwerk een verantwoording voor is gegeven. “Als de gemeente in de zoekgebieden niet wil bouwen, dan had de gemeente die ook niet moeten aanwijzen”, zegt hun woordvoerder. Volgens Natuur en Milieu wordt nu het hele buitengebied vogelvrij verklaard. Ook bij de Raad rezen grote vraagtekens over die handelwijze van de gemeente.

Geen ruimte meer

Maar een woordvoerder van de gemeente zegt dat die niet verplicht is om compensatiewoningen in de zoekgebieden te bouwen. En daar zou bovendien geen ruimte meer zijn. Waaruit in de ogen van de bezwaarmakers blijkt dat het beleid voor de zoekgebieden een wassen neus is. “Met eigen beleid moet de gemeente rekening houden”, zegt de raadsvoorzitter. “Zeker als er in de zoekgebieden ruimte is.”
En volgens de bezwaarmakers is er in de zoekgebieden wel plaats. “In zoekgebied Wissinkbrink is ruimte zat voor een nieuwe woning”, zegt hun woordvoerder. “De gemeente heeft hier meer dan tien hectare eigen grond. Daar is ontzettend veel ruimte.” Maar die ruimte is volgens de gemeentewoordvoerder niet beschikbaar, omdat die onder meer bedoeld is voor woningen voor veehouders die stoppen met hun bedrijf.
De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.