Nieuws

Awaz (16) is benoemd tot Jonge Denker des Vaderlands

Awaz Ahmad is Jonge Denker des Vaderlands
Awaz Ahmad is Jonge Denker des Vaderlands © Eigen foto
Awaz Ahmad (16) uit Hellendoorn heeft voor de wedstrijd 'Jonge Denkers des Vaderlands' een filosofische column geschreven. Het thema van dit jaar was 'chaos'. "Als kind in Syrië heb ik de meest intense vorm van chaos meegemaakt."
Schrijf een column, luidde de opdracht. Die van Awaz uit 5 vwo van het Reggesteyn in Nijverdal behoorde tot de drie beste van zijn klas. Zijn docent stuurde de columns naar De Jonge Denkers, een schrijfwedstrijd voor filosofieleerlingen. Met succes. "Ik had nog nooit eerder een column geschreven", zegt Awaz. "Het was dus een aangename verrassing toen ik hoorde dat ik was verkozen tot een van de zeven Jonge Denkers."

Schoten en bominslagen

Zijn column is erg persoonlijk. "Ik vertel over mijn ervaringen als kind in een burgeroorlog in Syrië. Als kind heb ik de meest intense vorm van chaos meegemaakt, waardoor ik chaos ben gaan zien als een bedreiging, als iets wat ik moest vermijden."
Awaz is Koerdisch en geboren in het Syrische Aleppo. Hij groeide op in het eveneens Syrische Afrin. Toen hij zeven jaar oud was, vluchtte hij uit dat land. In zijn column schrijft hij hoe hij wakker wordt van geluiden van schoten in de verte en slaapt met het dreunen van bominslagen op de achtergrond.
"Door de jaren heen heb ik een andere kijk op chaos ontwikkeld. Ik ben steeds meer van mening dat chaos ook positieve aspecten kan hebben." De inspiratie heeft hij van zijn oma. "Mijn oma is een vrolijk persoon en probeert altijd het goede in dingen te zien. Ik heb geprobeerd dezelfde benadering toe te passen op het onderwerp van mijn column."
Ik geniet van de verschillende perspectieven van anderen
Awaz Ahmad, Jonge Denker des Vaderlands

Filosoferen

Wat hij zo leuk vindt aan filosoferen? "Het meest boeiende is voor mij de vrijheid die het biedt. Je hebt de ruimte om vrij te denken en vaak wordt het 'out of the box' denken zelfs aangemoedigd. Ook spreekt het mij aan dat er niet één correct antwoord is op een bepaalde vraag. Ik geniet van de verschillende perspectieven van anderen. Het is fascinerend om te zien hoe andere mensen over een specifiek onderwerp denken. Daar valt veel van te leren."

Onrecht

Filosofie is een van zijn favoriete vakken. "Ik sta voor filosofie gemiddeld een 9,4." Maar filosofie studeren? Dat is Awaz niet van plan. Hij gaat voor een studie rechtsgeleerdheid. "Van kleins af aan wist ik wat ik later wilde worden: advocaat. Ik heb altijd het gevoel gehad dat mij veel onrecht is aangedaan. Niet door een specifiek persoon, maar door de wereld. Mijn verlangen is om het gevoel van onrechtvaardigheid dat ik lang heb ervaren bij andere mensen weg te nemen."
De jaren filosofie zijn niet overbodig. "Je moet als advocaat goed kunnen onderbouwen. De basis die ik heb van filosofie kan ik goed gebruiken."

Filosofische festivals

Nu hij benoemd is tot een van de zeven 'Jonge Denkers des Vaderlands' wordt er de komende tijd wel wat van hem verwacht. "Ik mag gaan optreden tijdens verschillende filosofische festivals, onder andere tijdens de Maand van de Filosofie in april. Ik ga het dan hebben over het onderwerp chaos, maar ook over andere actuele, maatschappelijke onderwerpen."
Ook wordt zijn column geplaatst in het magazine iFilosofie. "Daarnaast word ik getraind in het spreken voor een breed publiek door een deskundige filosoof of een ervaren Jonge Denker."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.