Nieuws

Energiearmoede bestrijden? Enschede doet het met zuinige koelkasten en wasmachines

Energieslurpende wasmachine ruilen voor zuinig exemplaar met bon van 500 euro
Energieslurpende wasmachine ruilen voor zuinig exemplaar met bon van 500 euro © ANP
De grootste energieslurpers in huis? Daartoe behoren koelkasten, zeker als die al een jaar of tien meegaan, en wasmachines die door de jaren heen al de nodige wasjes hebben gedraaid. Wie wil besparen op de energierekening doet er goed aan oud witgoed om te ruilen voor nieuwe en zuinige apparaten. Daar moet je dan wel het geld voor hebben. De gemeente Enschede komt inwoners die het niet breed hebben tegemoet met een witgoedbon van 500 euro.
De tegoedbon van 500 euro is niet voor iedereen bestemd. Enschede komt met die witgoedregeling om energiearmoede tegen te gaan. Met andere woorden: de bon is bestemd voor inwoners die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. Voor inwoners die het afgelopen jaar kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen hebben gekregen, om precies te zijn.

Slurper ruilen voor zuinig apparaat

Met de bon kunnen die inwoners hun oude koelkast, vriezer of wasmachine inruilen voor een nieuw en energiezuinig exemplaar. Daarbij gelden wel enkele regels. Het oude witgoed moet minimaal 10 jaar oud zijn en worden ingeruild bij door de gemeente aangewezen leveranciers in Enschede.
De tegoedbon is van 15 december tot medio februari op te vragen. Maar let op: er zijn 1000 tegoedbonnen beschikbaar en op is op.

Druppel op gloeiende plaat

De witgoedregeling is een van de maatregelen die Enschede neemt om energiearmoede te bestrijden. "Het zijn waardevolle stappen waarmee we een deel van onze inwoners echt kunnen helpen om hun energierekening te verlagen", zegt wethouder Jeroen Diepemaat. "Maar ook dit is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het is een fractie van dat wat we nodig hebben om energiearmoede echt goed aan te pakken. Dit dwingt ons telkens weer tot moeilijke keuzes over wie wel en wie niet voor een regeling in aanmerking komt."

Gevraagd: 700 miljoen euro

Diepemaat realiseert zich dat er meer nodig is dan het maatregelenpakket dat Enschede nu kent tegen energiearmoede. Daarom wordt er samen met Almelo en Hengelo aangeklopt bij het Rijk. Dat gebeurt onder de noemer Twentse Ontzorg Financiering (TOF-regeling).
"We vragen het Rijk om alle losse regelingen op het gebied van de energietransitie te bundelen en in één keer aan de gemeente uit te keren", aldus de wethouder. "Pas dan ontstaat er financiële slagkracht om de zwaarst getroffen huishoudens echt te kunnen ondersteunen. In totaal vragen we samen met Almelo en Hengelo om een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro."
In december vorig jaar, toen de drie gemeenten de TOF-regeling presenteerden aan ministers Hugo de Jonge en Rob Jetten, vroegen de verantwoordelijk wethouders nog om 850 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.