Nieuws

Museum De Fundatie in grote financiële problemen, tekort van ruim 9 ton

Museum De Fundatie in Zwolle
Museum De Fundatie in Zwolle © ANP
Museum De Fundatie in Zwolle en Heino zit in grote financiële problemen. Het museum koerst dit jaar af op een tekort van ruim 900.000 euro. Oorzaken zijn de tegenvallende bezoekersaantallen sinds corona en stijgende kosten voor personeel en productie. In een brandbrief vraagt het museum om hulp van de politiek.
De toekomst van De Fundatie, een van de grootste en bekendste musea van Oost-Nederland, komt volgens directeur-bestuurder Beatrice von Bormann door het geldtekort onder druk te staan. "We willen immers onze culturele positie in stad, provincie en (inter)nationaal blijvend versterken", schrijft ze in een brandbrief aan de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel.

Onrust binnen museum

Het is al langere tijd onrustig bij De Fundatie. Eind 2021 kwamen klachten van personeel over toenmalig directeur Ralph Keuning naar buiten. Keuning zou er een 'autoritaire manier' van leidinggeven op nahouden, medewerkers zouden 'murw geslagen zijn' en er zou volgens sommige werknemers een angstcultuur heersen. Een paar maanden later stapte Keuning "in goed overleg" op.
"Er is in het verleden veel gebeurd op het vlak van zichtbaarheid van het museum, maar de organisatie is niet meegegroeid", schrijft Von Bormann daar nu over. Het museum heeft een herstelplan opgesteld, waarin het nadrukkelijk om meer subsidie vraagt "om de huidige problemen te kunnen oplossen".
Van Bormann: "Bij uitblijven van een structurele verhoging van de subsidiebijdrage betekent dit dat Museum de Fundatie de gestelde doelen en ambities niet langer kan realiseren. Op dat moment liggen er fundamenteel andere keuzes voor."
Het financiële tekort is dit jaar nog uit de reserves te halen, maar voor 2024 en de jaren daarna is het geld op, aldus De Fundatie.

Herstelplan

Het museum ontvangt jaarlijks subsidies van de provincie (1,3 miljoen euro), de gemeente (1 miljoen) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (310.000 euro). Zwolle besloot vorig jaar om de bijdrage met 200.000 euro te verhogen om de Fundatie te helpen.
Overijssel en Zwolle hebben adviesbureau Berenschot gevraagd om het bedrijfsplan van het museum door te lichten. "We kijken met belangstelling uit naar het herstelplan vanuit de directie en voeren met hen het gesprek hierover. Dit herstelplan moet naar onze mening robuust en realistisch zijn", schrijft het provinciebestuur.
De Fundatie is niet het enige Overijsselse museum dat in geldnood verkeert. Eerder dit jaar trok museum Natura Docet in Denekamp al aan de bel over haar financiële situatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.