Nieuws

Sander Schelberg wil nog zes jaar door als burgemeester van Hengelo

Hengelose burgemeester Sander Schelberg
Hengelose burgemeester Sander Schelberg © RTV Oost
Sander Schelberg wil ook na volgend jaar graag burgemeester van Hengelo blijven. In 2024 loopt zijn tweede termijn van zes jaar af, maar tegen 1Twente laat hij weten in te zijn voor nog eens zes jaar. "Ik vind dat je als burgemeester moet kunnen bouwen aan een stad. En ik heb niet het gevoel dat Hengelo al af is."
Schelberg ging in 2012 als burgemeester van Hengelo aan de slag. ""Nederland kwam toen net uit een crisis. Er moest ook in Hengelo fors bezuinigd worden, waardoor we niet vooruit konden", zegt hij bij 1Twente.
Acht jaar later trapte corona op de rem. "Ontwikkelingen vielen tijdelijk stil en we waren noodgedwongen druk met allerlei andere dingen. Daardoor heb ik niet het gevoel dat hier al bijna twaalf jaar bezig ben."

Zichtbaar worden

Een derde belemmering om in Hengelo snel stappen te zetten was wat Schelberg het 'Badhuissyndroom' noemt: "In Hengelo waren we gewend lang over zaken te praten, waardoor er te weinig van de grond kwam."
Als de gemeenteraad hem volgend jaar een derde termijn gunt, moet alles waarin de afgelopen tien jaar is geïnvesteerd zichtbaar worden, verwacht Schelberg. "Ik was vanaf 1997 enkele jaren raadslid in Den Haag. Destijds was ik betrokken bij veel hoogbouwplannen in en rond het centrum. Nadat ik weg was kwam dat van de grond. In Hengelo wil ik er straks bij zijn als alle plannen ten uitvoer worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de horecawand hier naast het stadhuis en Hart van Zuid."

'Constructieve raad'

Hij geeft toe dat hij het lastig vindt om dingen uit handen te geven. Ook daarom wil ik graag nog even verder. "Ik ben trots op wat er nu gebeurt in Hengelo. We hebben eindelijk een constructieve raad, er wordt niet meer op de man gespeeld en er liggen allerlei uitdagingen op het gebied van het sociaal houden van de stad op ons bordje."
Schelberg vindt allerminst dat hij met een langer verblijf vastgeroest raakt aan Hengelo, zegt hij tegen de streekomroep. "Ik zit in zoveel verschillende besturen op regionaal, landelijk en euregionaal niveau, dat ik echt wel weet wat er buiten Hengelo speelt. Het is juist van belang dat je langjarige relaties opbouwt met de mensen waarmee je om de tafel zit. Dat kan niet als je om de zes jaar een stap wilt maken."
Ook noemt hij Hengelo 'de ideale maat'. "Met 80.000 inwoners schaak ik mee op alle borden en tegelijk ben ik nu ook nog eens thuis met het avondeten. Burgemeesters van grotere gemeenten zijn geen avond thuis. Daarvoor is mijn gezin me te dierbaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.