Nieuws

Eeuwenoud ambacht olieslaan op Noordmolen Twickel op lijst Immaterieel Erfgoed

De Noordmolen op landgoed Twickel is meer dan 650 jaar oud
De Noordmolen op landgoed Twickel is meer dan 650 jaar oud © ANP/HollandseHoogte Eric Brinkhorst
Het is een ambacht dat in Nederland al vier eeuwen wordt beoefend in wind- en watermolens: het olieslaan. Naast de molenaar zijn in molens ook olieslagers aan het werk. Zij hebben tot taak met hulp van molenstenen olie te persen uit zaden, noten en meel. Het ambacht van olieslaan is vandaag officieel bijgeschreven op de Lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland. En dat is een feestje waard, vindt Stichting Beheer Noordmolen Twickel. De stichting uit Ambt-Delden deed de voordracht.
Door de inzet van Noordmolen Twickel, samen met de Oliemolens Woldzigt en Eerbeek, is het ambacht van olieslager op de Lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland terecht gekomen. Dat is belangrijk, omdat de officiële erkenning van het olieslaan als ambacht helpt bij het in leven houden van het vak. In Nederland zijn nog op 19 molens olielagers actief, waaronder op Noordmolen Twickel waar lijnzaadolie wordt geproduceerd.

UNESCO

Naast het olieslaan wordt ook het Lanenkaatsen in Harlingen en het ambacht van Schipper Bruine Vloot op de Lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland bijgeschreven. De Inventaris vermeldt intussen 218 vormen van immaterieel erfgoed. Het ambacht van molenaar is in 2017 erkend door UNESCO.
Olieslager aan het werk in molen
Olieslager aan het werk in molen © Eigen foto
Bij het proces van olieslaan wordt in de Noordmolen Twickel lijn- en vlaszaad fijngemalen door twee ronddraaiende stenen die over een metalen plateau rollen. Na het verwarmen van de fijngemalen meel is het eindproduct lijnolie en het restproduct een koek, die wordt gedroogd tot veevoer. Het is een energie neutrale productie, waarbij geen afval overblijft. Olieslaan is dus ook een duurzaam ambacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.