Nieuws

Bioboer Gertjan: "Water direct uit de beek verbetert mijn opbrengst en helpt tegen droogte"

Bevloeiing is een eeuwenoude methode die goed is voor de bodem en het grondwater
Bevloeiing is een eeuwenoude methode die goed is voor de bodem en het grondwater © Jauke Boerdam
"Dit werkt tegen verdroging en de biologische boer is blij met de extra mineralen en kalk in de arme zandgronden." Landgoed Lankheet in Haaksbergen bevloeit de graslanden op een eeuwenoude manier.
Luc Jehee is één van de beheerders van landgoed Het Lankheet en hij is supertrots. Want Unesco heeft het 'bevloeiien van het land' benoemd tot Immaterieel Erfgoed. "Ik ben er van overtuigd dat we hiermee water langer kunnen vasthouden en de verdroging kunnen tegen gaan." Daarom zijn vrijwilligers in 1999 op het landgoed gestart met deze eeuwenoude methode.
Deze oude techniek kan droogte verminderen en de grond verbeteren
In Overijssel in het de enige plek waar het bevloeien nog gebeurt. En het is heel simpel. Water wordt op iets hogere grond in een buffer vastgehouden en op het moment van bevloeiing stroomt het door gleuven richting de beek. Met een schot stoppen ze het water halverwege, zodat het gerichte kanten op loopt.
Eén van de vrijwilligers trekt het schot naar boven. Water stroomt over het grasland, al is het nu niet echt nodig. Het is nat genoeg. "Gewoon om even te laten zien hoe het werkt." De mannen vinden het leuk om te doen.

Betere bodem

Jehee legt uit waarom boeren dit vroeger deden. "Er zit in het water veel mineralen en kalk. Daarmee wordt de grond gevoed en heeft de boer meer grasopbrengst. Het is een methode die eeuwenlang werd gebruikt. Het is niet alleen goed voor de boer, maar ook voor de natuur op het landgoed. Het versterkt de biodiversiteit, er groeit van alles."
Andere percelen waren zo droog als de Sahara. Hier op het landgoed was het één groene oase.
Gertjan Stokkers, biologisch boer en tuinder
Jehee is er van overtuigd dat op deze manier de bodem van Nederland gezonder wordt. "Door de klimaatverandering wordt het steeds warmer. Nederland heeft geluk dat het in een delta ligt, maar dan moeten we wel genoeg water vast blijven houden."
Op foto's hieronder zie je het verschil tussen droge percelen en het landgoed Het Lankheet waar bevloeid wordt.
De bodem op andere percelen waren kurkdroog
De bodem op andere percelen waren kurkdroog © Gertjan Stokkers
"In de droge jaren was het gras dat ik van het landgoed ophaalde veel groener. En wordt het komende jaar weer droog, dan ben ik heel blij met het bevloeien."
Dankzij de bevloeiing kon de biologische boer veel kruidenrijk gras ophalen
Dankzij de bevloeiing kon de biologische boer veel kruidenrijk gras ophalen © Gertjan Stokkers

Blije bio boer

Bovendien krijgt Stokkers op deze manier gratis mineralen op zijn land. "Kunstmest gebruiken we niet als bioboer. Dus dit is een mooie manier om de bodem te verbeteren." Er wordt geen dierlijke mest gebruikt, waardoor het kruidenrijke grasland een lagere eiwitopbrengst heeft. "Maar dat gaan we oplossen door eendenkroos te kweken en te voeren. Daar zit veel eiwit in en de koeien lusten het prima."

Natuur

Omdat het water eerst door een groot helofytenfilter gaat, wat bestaat uit riet en filterzand, worden fosfaten en stikstof uit het water gehaald. "Dat armere water levert ook veel meer biodivestiteit op. Het riet wordt gebruikt als compost in een grote bak en met de warmte die vrijkomt van de compost verwarmen we de panden op het terrein."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.