Nieuws

Hoogwater in IJssel stijgt verder na het weekeinde

Hoogwater in de IJssel
Hoogwater in de IJssel © WDW Fotografie
De waterstand in de IJssel gaat vanaf maandag verder omhoog. Dat verwacht Rijkswaterstaat, die voor alle grote rivieren een nieuwe hoogwatergolf vanuit Duitsland ziet aankomen. Het hoogwater in de IJssel komt hoger dan de vorige piek in november.
Vorige maand bereikte de waterstand in de Rijn bij Lobith een hoogste stand van ruim 13 meter boven NAP. Ditmaal verwacht Rijkswaterstaat na het weekeinde een piek die naar een waterstand van ruim boven de 14 meter stijgt. Bij 15 meter boven NAP is sprake van extreem hoogwater.
Het water in de Rijn en de IJssel staat al weken hoog, omdat het in het hele stroomgebied veel heeft geregend. Vanaf maandag komt er veel water van smeltende sneeuw uit Duitsland en Zwitserland bij. Het hoogwater in de IJssel gaat komende dagen verder stijgen en dat zal leiden tot een nieuwe hoogwaterpiek die volgend weekeinde zijn hoogste stand bereikt.
De uiterwaarden van de IJssel stonden al onder water, zodat hier geen vee meer is dat uit lager gelegen gebieden geëvacueerd moet worden. Wel moeten waterschappen alle voorbereidingen treffen om overstromingen te voorkomen. Met name het buitendijkse kwelwater vraagt aandacht. Het baart zorgen dat bij nog meer regen de kletsnatte gronden geen water meer kunnen opnemen. Kwelwater kan rivierdijken verzwakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.