Nieuws

Gedetineerden schilderen hun eigen uitzicht op gevangenismuur PI Zwolle

Gedetineerden schilderen uitzicht op het leven achter de gevangenismuur
Gedetineerden schilderen uitzicht op het leven achter de gevangenismuur © Dienst Justitiële Inrichtingen
Gedetineerden in de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle hebben dankzij een schilderproject een nieuw kleurrijk uitzicht op de gevangenismuur. Samen met Zwolse studenten hebben zij twee kunstwerken geschilderd, die elk achttien meter breed zijn.
“De muurschilderijen zijn zo groot dat je er wel even in kunt ronddwalen”, zegt de Zwolse studentenpastor Martin Jans over het fraaie eindresultaat. “De schilderingen staan symbool voor het favoriete uitzicht en de verlangens naar uitzicht die gedetineerden met hulp van studenten bedacht hebben.”

Enthousiast over kunstproject

Het kunstproject met de toepasselijke naam Uitzicht is een gezamenlijk initiatief van het Studentenpastoraat Zwolle en de Dienst Geestelijke Verzorging van PI Zwolle. Het idee werd voorgelegd aan de gevangenisdirectie en die was meteen enthousiast. Directielid Peter Schelkers: “Vanuit de cellen werd aangekeken tegen een kale, lege muur. Dankzij dit project is het uitzicht nu een stuk vrolijker en hebben gedetineerden uitzicht op een leven achter de gevangenismuur, waar ze straks na het uitzitten van hun straf weer deel van kunnen uitmaken.”
Schilderproject van gedetineerden en studenten geeft kleur aan kale gevangenismuur
Schilderproject van gedetineerden en studenten geeft kleur aan kale gevangenismuur © Dienst Justitiële Inrichtingen
De studentenpastor vond zowel binnen Windesheim als de kunstacademie ArtEz in Zwolle studenten bereid om op vrijwillige basis en in eigen tijd een bijdrage te leveren aan het schilderproject. “Ons doel was tweeledig”, vertelt Jans. “We wilden het uitzicht van gedetineerden veranderen en we wilden zorgen voor ontmoetingen tussen gedetineerden en studenten. Beide doelen zijn gehaald. Er zijn hele goede gesprekken gevoerd en er is uitstekend met elkaar samengewerkt. Voor beide groepen was dit heel waardevol. Complimenten ook voor het gevangenispersoneel. Zij hebben dit project mede mogelijk gemaakt en prima begeleid. Een ladder of steiger bij de muur is natuurlijk niet gebruikelijk binnen een gevangenis.”

Gezamenlijk ontwerp

Inmiddels zijn de muurschilderingen gereed, maar daar heeft veel werk ingezeten. Jans: “Het project is gestart met twee workshops onder leiding van kunstenaars Miranda Blaak en Johan Steller, waarbij gedetineerden en studenten hun favoriete uitzicht mochten tekenen. Tijdens de workshops zijn de ideeën uitgewerkt tot een gezamenlijk ontwerp voor de gevangenismuur. Vervolgens is op vijf zaterdagen met veel enthousiasme geschilderd door de deelnemers. Het resultaat mag er zijn. Samen hebben we gezorgd voor een nieuw uitzicht voor de gedetineerden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.