Nieuws

Voor Kerst in Oud Kampen krijgen vandaag 270 kerstbomen een plek: "Komt zeker op tijd klaar"

Voor Kerst in Oud Kampen worden bijna 300 kerstbomen in de oude binnenstad geplaatst, hier bij de Buitenkerk.
Voor Kerst in Oud Kampen worden bijna 300 kerstbomen in de oude binnenstad geplaatst, hier bij de Buitenkerk. © RTV Oost / Bart Kieft
Ze zijn groen, ze glimmen van de regen en krijgen vandaag allemaal een prominente plek in de historische Kamper binnenstad. Maar liefst 270 kerstbomen worden vroeg in de ochtend op kleine vrachtwagentjes het decor van Kerst in Oud Kampen binnengereden. "We weten precies waar ze moeten staan", zegt de kerstbomenman van het grote buitentheaterspektakel. "Dit is echt leuk om te doen."
Laatste voorbereidingen Kerst in Oud Kampen: 270 kerstbomen worden geplaatst
Vanuit twee tenten aan de Burgwal worden alle voorbereidende activiteiten voor Kerst in Oud Kampen gecoördineerd. Jos Hogenbirk zwaait er de scepter en is om half negen 's ochtends vol vertrouwen: "Er zijn nu al tientallen vrijwilligers in de stad bezig die alles opbouwen. We zijn al een paar uurtjes aan het werk."

Sfeervolle kraampjes

Hogenbirk maakt even voor negen uur een inspectieronde door het noordelijke deel van de binnenstad, daar waar komend weekeinde twee dagen lang Kerst in Oud Kampen wordt gehouden. In de Gasthuisstraat worden sfeervolle kraampjes opgebouwd, afgedekt met jute. "Dit is de verbindingsstraat tussen de winkels en Kerst in Oud Kampen. Hier wordt ook de Duitse markt gehouden, met allemaal eetkraampjes."
"We doen alles met vele tientallen vrijwilligers", vervolgt Hogenbirk als we op het Oude Raadhuisplein zijn aangekomen. "Wij maken hier een Anton Pieckplein van", zegt een vrijwilliger. "Een lastige klus? Nee, maar je moet het wel gedaan hebben", verwijst hij naar het in elkaar zetten van een huisje. "Anders moet je echt drie keer nadenken en dan nog gaat het niet lukken."
Op kleine vrachtwagentjes worden de kerstbomen door de oude binnenstad gereden
Op kleine vrachtwagentjes worden de kerstbomen door de oude binnenstad gereden © RTV Oost / Bart Kieft
Langs de IJsselkade lopen studenten van Landstede met kerstbomen die op de juiste plek geplaatst moeten worden. Tegelijkertijd rijdt een aantal kleine vrachtwagentjes met een paar honderd kerstbomen erop de binnenstad binnen. Die worden in rap tempo op verschillende plekken gelost. "We leggen ze netjes op de plek die met de organisatie is afgesproken. Dat is al jaren een perfecte samenwerking met de organisatie", zegt de chauffeur.
Even verderop in de Buiten Nieuwsstraat wordt dan met brute kracht een aanhanger op zijn plek geduwd. Jos Hogenbirk helpt drie mannen even mee. "Hier komt een podium", vertelt hij. "En als de nood aan de man is helpen we elkaar allemaal."

'Geen enkele zorgen'

De ochtend is dan inmiddels een aardig eind op streek en Kampen krijgt langzaam de vertrouwde Kerst in Oud Kampen-aanblik. Maar er moet nog heel veel gedaan worden voordat de eerste gasten zaterdagmiddag het festivalterrein zullen betreden. "Maar ik weet zeker dat het goed komt", besluit Jos Hogenbirk. "Er lopen hier inmiddels zoveel mannen en vrouwen rond die vandaag komen helpen, ik maak me geen enkele zorgen."
Kerst in Oud Kampen begint zaterdag om 16 uur en duurt tot 21 uur. Zondag begint Kerst in Oud Kampen een uur eerder en is het ook eerder afgelopen: van 15 uur tot 20 uur. De entree is 5 euro vanaf 12 jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.