nieuws

Vakbonden en werkgevers doen proef met vangnet voor ontslagen vrachtwagenchauffeurs in Oldenzaal

Bonden en Bleckmann over experiment
Vakbonden en werkgevers in het goederenvervoer starten een proef met een vangnet voor chauffeurs die bij een reorganisatie of faillissement hun baan kwijtraken. De proef wordt gedaan bij transportbedrijf Bleckmann in Oldenzaal.
“We willen uit alle macht proberen om hen uit de WW te houden”, zegt Tjitze van Rijssel van vakbond CNV. “Daar hebben we het volgende op bedacht: we bieden de chauffeurs zelfeen tijdelijk contract aan.”

Het experiment wordt meteen toegepast bij transportbedrijf Bleckmann uit Oldenzaal. Daar raken bij een reorganisatie ongeveer dertig chauffeurs hun baan kwijt. “Als het werkt, gaan we hiermee ook experimenteren bij andere transportbedrijven”, zegt Van Rijssel.

Maximaal een jaar dienst

De constructie biedt ontslagen chauffeurs perspectief op een nieuwe baan. “Het is nog een experiment, waarvan we willen weten of en hoe het werkt,” zegt Van Rijssel. “Het idee is dat chauffeurs maximaal een jaar in dienst komen van het sectorinstituut. Ze houden hun cao en pensioenopbouw en kunnen die tijd benutten voor noodzakelijke scholing. In de tussentijd kunnen ze solliciteren. We zijn daar positief over, we verwachten dat de meesten binnen een jaar weer aan het werk zijn. Dan hebben we hen in de tussentijd wel mooi uit de WW kunnen houden.”
Het vangnet via het Sectorinstituut is onderdeel van het Sectorplan Transport en Logistiek, waarover de sociale partners deze week een akkoord hebben bereikt. Van Rijssel: “De transportsector bevindt zich op een kantelpunt. Aan de ene kant merk je nog de gevolgen van de crisis. Er zijn faillissementen en reorganisaties, mensen raken hun baan kwijt. Aan de andere kant zien we dat er in sommige regio’s alweer meer vraag is naar personeel. We verwachten de komende jaren veel nieuwe werkgelegenheid in de sector. Daarom is het zo belangrijk dat we chauffeurs die nu hun baan kwijtraken voor de sector behouden én in de tussentijd kunnen bijscholen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.