nieuws

College Wierden na onderzoek: er is ruimte voor azc in gemeente

Gemeentehuis van Wierden
Gemeentehuis van Wierden
Er is in de gemeente Wierden ruimte voor reguliere opvang van vluchtelingen, oftewel de komst van een asielzoekerscentrum. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders na een verkennend onderzoek dat is gedaan op aanvraag van de gemeenteraad. Of er ook een azc komt in Wierden moet nog verder onderzocht worden.
De gemeenteraad vroeg het college begin september te onderzoeken welke concrete bijdrage Wierden kan leveren aan de opvang van vluchtelingen. Het rapport concludeert dat 'op basis van de vraag van het COA reguliere opvang in de gemeente Wierden mogelijk is.' Als er ook daadwerkelijk een azc gerealiseerd gaat worden is wel van groot belang om rekening te houden met de maatschappelijke impact, aldus het rapport. Welke locatie geschikt is voor een azc zegt het college (nog) niet.
De conclusie van het onderzoek is verder dat er geen geschikte ruimte is voor noodopvang van vluchtelingen. Het gaat het dan opvang voor een periode van zes tot twaalf maanden in leegstaande gebouwen. Er zijn geen panden of locaties die groot genoeg zijn om te voldoen aan de eisen van het COA. Naar crisisnoodopvang, opvang voor drie tot vijf dagen, is in het onderzoek niet gekeken.
Burgemeester en wethouders stellen nu aan de raad voor om de meest geschikte locatie voor een azc in de gemeente Wierden concreet uit te werken in overleg met het COA en maatschappelijke organisaties. Het voorstel wordt volgende week tijdens een vergadering van de gemeenteraad besproken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.