Nieuws

Egelopvangcentra in Overijssel puilen uit: "Zitten momenteel op 60 egels"

Egel Tinus krijgt een flesje
Egel Tinus krijgt een flesje © RTV Oost
Egelopvangcentra in Overijssel zitten bomvol. Moederegels hebben dit jaar laat jonkies gekregen. Deze egels zijn nog niet sterk genoeg voor hun winterslaap. Daarom krijgt Marja Bakker, die een opvang op haar camping in Vilsteren heeft, dagelijks meerdere egeltjes binnen die moeten aansterken. Maar er moet snel iets gebeuren: "Alle hokken zitten vol, zelfs de noodhokken.”
Om de winterslaap goed door te komen moeten egels volgens Marja minimaal 600 gram zijn, maar de kleintjes die binnen worden gebracht tikken soms nog niet eens de 300 gram aan. In de opvang worden ze drie keer per dag 'bijgeflest' met een speciale pap. Daar zitten onder andere vitamines, rijstebloem en melkpoeder in.
Wij gingen langs bij egelopvang Laarbrug:
Egelopvangcentra in Overijssel puilen uit: "Zitten momenteel op 60 egels"
Inmiddels zitten er zoveel egels in de opvang dat Marja het in haar eentje niet meer aan kan. Vrijwilligers helpen met het onderhoud van de hokken, maar onlangs deed ze een oproep aan eventuele 'flessenmoeders' en daar is al op gereageerd. Ze krijgen tijdelijk een egeltje mee naar huis zodat ‘ie daar verder aan kan sterken. Op die manier krijgt de campingeigenaresse weer 'wat lucht'.

'Ze groeien niet'

Marja was ooit zelf vrijwilliger bij een andere opvang in de provincie. Toen die de deuren sloot, nam ze de boel over. Inmiddels is het een passie geworden om voor 'haar gestekelde vrienden' te zorgen. De kleine, lichte egels zitten in een verwarmde kamer. Sommige hebben ook nog een warmteplaat in hun hok. Als ze wat meer op gewicht zijn, verhuizen ze naar het koude gedeelte van de opvang.
"Ik hoop dat ze in het koude gedeelte in winterslaap gaan. Of dat ze naar een gastgezin kunnen. Dan hebben we weer doorstroom. Maar op dit moment stagneert alles en blijven ze allemaal in de warme ruimte zitten. Ze groeien gewoon niet."

Donaties

De flessenmoeders die zich gemeld hebben, doen hun best om daar verandering in te brengen. In de tussentijd is Marja een actie gestart om geld op te halen. De opvang is afhankelijk van vrijwilligers en donateurs, maar tegelijkertijd krijgen de egels dure voeding en vitamines. "Een zak kittenbrokken is 52 euro. Het is heel hoogstaand spul, maar ze hebben het echt nodig."
Met het winterdorp wil Marja Bakker geld ophalen voor de egels
Met het winterdorp wil Marja Bakker geld ophalen voor de egels © RTV Oost
Op Marja's camping staat daarom een miniatuur winterdorp van twintig vierkante meter en dat is de komende drie weekenden open voor publiek. Haar zus heeft er wel een maand werk in zitten. Daarnaast is er ook een kerstmarktje en 'koek en zopie'. Alles om wat extra geld binnen te halen voor haar egels. Stichting DierenLot verdubbelt de opbrengst.
"Ik hoop dat er heel veel mensen komen. En alles is dus voor de egels", verzekert Marja. Eén ding komen ze in de opvang in ieder geval niet tekort, en dat is liefde. "Nee, echt niet. Ze zijn zo leuk en ze hebben ons op dit moment gewoon zo hard nodig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.