Nieuws

Medicijnstudie naar long covid geeft Eric weer moed: "Liever vandaag nog dan morgen"

Eric Schoonhoven uit Kamperveen is blij met de aandacht voor long covid
Eric Schoonhoven uit Kamperveen is blij met de aandacht voor long covid © RTV Oost
Sinds een paar jaar kampt Eric Schoonhoven uit Kamperveen met de gevolgen van long covid. Het beperkt hem enorm in zijn dagelijks leven. Nu Nederland mee gaat doen aan een groot Europees onderzoek om te testen of er bestaande medicijnen zijn die de symptomen van de chronische ziekte kunnen verlichten, gloort er een beetje licht aan het eind van de tunnel: "Ik wil mijn leven terug."
Eric schreef zich in om aan het grote Europese onderzoek mee te doen. Vooralsnog staat hij op de wachtlijst. De 54-jarige zelfstandig ondernemer kan door allerlei klachten al langere tijd niet meer werken. “In november 2020 had ik voor de eerste keer corona. Ik had toen griepklachten. Daarna ging ik vrij snel weer aan het werk. Na een maand of zes kreeg ik vermoeidheidsklachten en ging ik minder werken. Na een boosterprik ging het beter."
In februari 2022 kreeg Eric voor de tweede keer corona. "Het ging toen slechter en sinds oktober 2022 zit ik volledig ziek thuis met long covid." Dat is een flinke klap voor de zelfstandig ondernemer. "Mijn leven staat helemaal op zijn kop hierdoor. Ik was klusjesman en deed allerlei werkzaamheden in de buurt, dat ligt nu volledig stil. Ik kan overdag een paar dingetjes doen, maar als ik over mijn grenzen ga word ik ook weer zieker."

Suikerziekte

Op dit moment is genezing van ernstige long covid niet mogelijk. Naar schatting 100.000 Nederlanders hebben deze zware chronische ziekte, die een normaal leven sterk of zelfs helemaal beperkt. Tijdens het Europese onderzoek zullen naast Nederlandse patiënten ook Britse, Spaanse en Italiaanse patiënten worden onderzocht. De onderzoekers zullen breed beschikbare en goedkope medicijnen als eerste onder de loep nemen, zoals metformine, een geneesmiddel tegen suikerziekte.
Eric (54) uit Kamperveen is blij met onderzoek naar long covid-medicijn: "Ik wil mijn leven terug"
Metformine is een geneesmiddel dat al vijftig jaar bestaat. In een recente studie bleek dat behandeling met metformine het ontstaan van long covid met veertig procent verminderde. Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten aan het UMC Utrecht, vindt die resultaten bemoedigend. "Als dit middel werkt hebben we ook een richting waarin andere onderzoekers kunnen gaan zoeken wat nu het mechanisme is waarom het werkt. Dat kan ons veel meer leren waarom mensen long covid krijgen en waar de klachten vandaan komen."
Ik ben positief ingesteld, ik heb het wel een plekje gegeven, maar ik wil gewoon mijn oude leven terug
Eric Schoonhoven

Experimenteren

Omdat er momenteel nog geen behandeling beschikbaar is, experimenteren patiënten vaak zelf met medicijnen. “Ik heb verhalen gehoord van mensen die naar Cyprus zijn geweest om hun bloed te laten filteren. Dat kost dan 12.000 euro. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook is niet duidelijk of het werkt”, vertelt Eric. Hij snapt de mensen wel. “Als je zoiets hoort, dan ga je alles proberen om je leven terug te krijgen."
Zelf vindt Eric veel steun aan gesprekken met andere long covid-patiënten. “Ik zit in een lotgenotengroep. Dat is een appgroep met 39 leden die dezelfde klachten hebben als ik. Dit zijn mensen uit de omgeving van Elburg, Nunspeet, ‘t Harde en Oldebroek.”
Eric vindt veel steun aan gesprekken met andere long covid-patiënten.
Eric vindt veel steun aan gesprekken met andere long covid-patiënten. © RTV Oost
De klusjesman houdt goede hoop dat er eindelijk een werkend medicijn komt. "Ik ben positief ingesteld, ik heb het een plekje gegeven, maar ik wil gewoon mijn oude leven terug."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.