Nieuws

Nieuwe bussen van Arriva in de ochtendspits: "Je merkt wat minder bultjes op de weg"

Een van de nieuwe elektrische bussen vertrekt vanaf het busstation in Enschede
Een van de nieuwe elektrische bussen vertrekt vanaf het busstation in Enschede © RTV Oost / Harro Brouwer
Sinds gisteren is het busvervoer in Twente in handen van Arriva. Daarmee zijn de vertrouwde rode dieselbussen uit het straatbeeld verdwenen. De nieuwe bussen zijn wit en elektrisch, net als in andere delen van onze provincie. Met vanochtend dus de echte vuurdoop tijdens de ochtendspits.
Wat reizigers opvalt, is dat de nieuwe bussen wat 'makkelijker over de weg rijden' en minder hobbelen. "Je voelt minder bultjes op de weg. Het is echt anders dan een gewone bus", zegt een reiziger die vanuit Hengelo is aangekomen bij het busstation in Enschede. "Het reed wat gladder."

Leerpunten

Voor vervoerder Arriva was de maandagochtendspits best even spannend na de eerste ritten gisteren. Toen kwamen er nog wel wel wat kinderziektes bovendrijven. Jieskje Hollander, directeur Arriva Regio Oost, legt in een van de nieuwe bussen uit dat er gisteren wat leerpunten zijn opgedaan die vandaag meteen moesten worden uitgewerkt. Zodat er minder sprake zou zijn van uitvallende ritten of bussen, om welke reden dan ook.
Het spannendste was vanmorgen om alle elektrische bussen op tijd te laten uitrijden. "Het belangrijkste was gisteravond, en daar zijn we echt tot heel laat mee bezig geweest, om te controleren of alle bussen goed werden geladen." Hollander hoopt dat de nieuwe bussen zich nu positief gaan bewijzen. En dat chauffeurs er ook blij van worden. Want rijden in een dieselbus is wel wat anders dan met een elektrische bus. Daar zijn er nu zo'n 65 van, maar het moeten er de komende weken ruim 100 worden. Tot die tijd zijn Arriva bussen vanuit heel Nederland te zien in Twente om de tijdelijke gaten op te vangen.
Arriva had vanmorgen de vuurdoop in de ochtendspits met de nieuwe elektrische bussen
Over de ochtendspits is Hollander in elk geval positief. Ze schat in dat het een maand of drie duurt om alles helemaal soepel te laten verlopen. "Maar de eerste twee weken zijn het meest cruciaal om de belangrijkste pijnpunten op te lossen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.