nieuws

Wierden wil wel asielzoekerscentrum, maar minder groot dan het COA vraagt

Inwoners van Wierden vinden een eventuele komst van een azc in de gemeente prima, maar dan liever wel kleinschalige opvang van maximaal 200 tot 250 asielzoekers.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is op zoek naar locaties voor minimaal 600 asielzoekers. De gemeente Wierden heeft een verkenning uitgevoerd waaruit blijkt dat er meerdere locaties geschikt zijn voor deze opvang.

Wel draagvlak voor kleinschalig azc

Maar de burgemeester vraagt zich wel af of er in Wierden voldoende draagvlak is voor een dergelijk omvangrijk asielzoekerscentrum voor de tijd van meerdere jaren. "Om een groter draagvlak te creëren is het beter om kleinere azc's in te richten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft dit verzoek ook neergelegd bij het COA en de regering."
Stichting Vluchtelingenwerk in Wierden onderschrijft dat. De stichting geeft aan dat een aantal van 200 tot 250 vluchtelingen op genoeg draagvlak kan rekenen. Ook op straat zijn de reacties hetzelfde. "600 mensen bij elkaar geeft alleen maar problemen", zegt een inwoner. "Zoveel mensen bij elkaar is niet menselijk, we moeten landelijk naar kleinschaligere opvang, ook al is dat duurder", aldus een dorpsgenoot.

Nog geen locatie

Om welke locaties in de gemeente Wierden het gaat wil de burgemeester niet zeggen. "Er zijn meerdere locaties in beeld, maar mocht het zover komen dat er concreet stappen gemaakt worden, dan gaan we eerst de omwonenden informeren." De opvang zal waarschijnlijk plaatsvinden in door het COA te plaatsen noodgebouwen voor reguliere opvang. Nu is eerst de gemeenteraad aan zet. Dat wordt binnenkort besproken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.