Nieuws

"Met elkaar leven als broeders en zusters", Harcourt Klinefelter verspreidt filosofie van Martin Luther King

Harcourt Klinefelter
Harcourt Klinefelter © RTV Oost
Al zo'n zestig jaar staat het leven van Harcourt Klinefelter uit Steenwijkerwold - Amerikaan van geboorte maar hij woont al sinds 1972 in Nederland - in het teken van de boodschap van dominee Martin Luther King. In de jaren '60 was Klinefelter vriend en rechterhand van King, tijdens de burgerrechtenbeweging die het leven van de Afro-Amerikanen moest verbeteren. King predikte liefde en geweldloosheid, een boodschap die met de huidige conflicten op het wereldtoneel nog steeds actueel is. "We moeten leren om met elkaar te leven als broeders en zusters."
Eerder dit jaar kwam het boek Lessen van King uit, geschreven door Peter Sierksma, waarin Klinefelter de belangrijkste lessen van dominee Martin Luther King uiteenzet. Lessen die nog altijd toepasbaar zijn op het leven en de wereld: gelijkheid, geweldloos protest tegen onrecht, zing en wees niet bang, de liefde wint het van de haat.

De filosofie van King

"Het is belangrijk voor mij om de filosofie van King te verspreiden", vertelt Klinefelter. "Die filosofie is om op een geweldloze manier sociale verandering te bewerkstelligen. Verandering door liefde. Dokter King zei dat liefde de grootste kracht in het universum is, dat we een wapen hebben dat krachtiger is dan een atoombom. Die kan alleen vernietigen, alleen liefde kan een vijand in een vriend veranderen."
Daar ligt de sleutel tot verandering: het veranderen van mensen. "De mars naar Washington (in 1963, waar King zijn historische I have a dream-speech uitsprak, red.) veranderde misschien niet de politici, maar wel de mensen die erbij waren. En toen die naar huis gingen waren ze veranderd."
Dit verhaal komt uit de tiende aflevering van SPUNCK Podium. Die wordt woensdag 13 december om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost.
Klinefelter ontmoet King voor het eerst in 1964, tijdens een lezing over de Burgerrechtenbeweging. Hij studeert op dat moment aan de theologische universiteit en is met een studievriend bij de lezing. King maakte grote indruk op hem: "Hij liep toen hij binnenkwam langs de burgemeester en andere belangrijke mensen, naar die vriend van mij en zei: 'Hoi Homer, hoe gaat het met je?'"
Klinefelter wordt uiteindelijk persvoorlichter van Martin Luther King en volgt hem, gewapend met bandrecorder, door het hele land in de strijd voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen. Hij neemt speeches op, maakt opnames van andere gebeurtenissen en zorgt er op die manier voor dat de boodschap ook via de media verspreid kan worden. Op 4 april 1968 wordt King op het balkon van een motel in Memphis doodgeschoten. Zijn boodschap wordt sindsdien door anderen verspreid, onder meer dus door Klinefelter.
Klinefelter met de bandrecorder die hij altijd bij zich had
Klinefelter met de bandrecorder die hij altijd bij zich had © RTV Oost

'Haat veroorzaakt haat'

"Haat veroorzaakt alleen meer haat. Je kunt het duister niet met duister verdrijven, alleen met licht. Dat is de sleutel tot langdurige sociale veranderingen. We kregen het voor elkaar om mensen te veranderen, waardoor uiteindelijk de zwarte bevolking kon gaan stemmen. En wat we nooit hadden gedacht was dat er uiteindelijk zelfs een zwarte president is gekomen."
Ook nu nog is die filosofie van liefde en vreedzaamheid belangrijk, denkt de oud-persvoorlichter. "Vrees is de basis van het meeste geweld. Als een leeuw in een kamer komt waar jij bent, dan is er angst. Die angst zorgt ervoor dat je in actie komt. Als je leest dat een leeuw aan de andere kant van de stad is ontsnapt, en je denkt 'hij kan hier zomaar komen, wat moet ik doen?' Dat is vrees. En politici houden van vrees."
Harcourt Klinefelter ziet overal dat de boodschap van liefde en vreedzaamheid wordt uitgedragen:
Harcourt Klinefelter ziet liefde en vrede over de hele wereld

Leven in vrede

Klinefelter weet dat er veel voorbeelden zijn waar de boodschap van liefde wordt uitgedragen. "Overal op de wereld waar ik ben geweest, ook in conflictgebieden, leven mensen in vrede samen. Ze krijgen niet de publiciteit die de bommen en oorlogen krijgen, maar ze zijn er wel. In Israël, in Oekraïne, overal."
"In vrede leven, mensen als menselijk zien en niet als symbolen van een groep waar ze toevallig bij horen, dat is waar we naartoe moeten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.