Veiligheidsmaatregelen bij Raad van State voor zaak over met hamerzwaaiende boer

De Raad van State heeft vandaag extra veiligheidsmaatregelen genomen voor een zitting over een veehouderij in Staphorst. De veehouder kwam begin deze maand met een voorhamer dreigen bij de gemeenteraad, omdat die zijn agrarische bedrijf heeft weg bestemd. Die zaak diende vandaag bij de Raad.

De veiligheidsmaatregelen bij de Raad bleken achteraf niet nodig. De veehouder, die nu als de hamerboer bekend staat, kwam niet opdagen.

De gemeente en de boer hebben al jarenlang een geschil over de woonbestemming van de grond. De boer had er een agrarische bestemming, maar de gemeente heeft er een woonbestemming van gemaakt. De gemeente vindt het boerenbedrijf te klein om er een agrarische bestemming aan te geven. 

Gevolgen van woning niet goed onderzocht

De woonbestemming is niet alleen de veehouder in het verkeerde keelgat geschoten. Rondom de veehouderij liggen drie andere bedrijven die liever geen woning in de buurt hebben, want dat beperkt hun bedrijfsvoering. Eén van die bedrijven zit op een afstand van nauwelijks 5 meter. Volgens de advocaat van dat bedrijf heeft de gemeente de gevolgen van een woning op die plek niet goed onderzocht.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Meer over dit onderwerp:
Staphorst Nieuws Gemeente Staphorst Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren