Nieuws

Deze Nijverdalse straat koopt 35 vernielde kerstbomen: "Ultieme kerstgedachte"

Piet (l) en Tom bezorgen de bestelde kerstbomen
Piet (l) en Tom bezorgen de bestelde kerstbomen © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Het zijn 35 kerstbomen met een verhaal, de bomen die aan de Spijkerweg in Nijverdal staan. Geen van allen hebben ze nog een top, die zijn er namelijk door vandalen op brute wijze afgeknipt. Maar dat maakt de Nijverdallers niets uit. "We hebben die toppen helemaal niet nodig."
Het was afgelopen zomer een nachtmerrie die werkelijkheid werd voor kerstbomenkweker Gerrit Brinkman uit het Wenun-Wiesel (Gelderland). Bij 6.000 kerstbomen werd door vandalen de top eraf geknipt. Onverkoopbare bomen, dacht de kweker. Maar niets is minder waar, want ze vinden gretig aftrek. Ook bij de bewoners van de Spijkerweg: zij kochten er 35.
Geen toppers, maar verknipte kerstbomen zijn goed genoeg voor deze Nijverdalse straat

Mooi prijsje

"Het is hier een traditie om verlichte bomen aan de straat te zetten", vertelt Piet Terlouw. Hij hoorde het nieuws afgelopen zomer en besloot direct contact op te nemen met Gerrit. "Die toppen hebben wij helemaal niet nodig. We hebben er een mooi prijsje van gemaakt én kregen voor bij de boom een kerstmuts cadeau."
Samen met buurman Tom Kwak stak Piet de provinciegrens over om het kerstgroen op te halen. Hun witte bus en aanhanger zijn helemaal gevuld met de 35 bomen. Piet sjouwt er één naar een buurvrouw die ook een topless boom kocht. "Het is geen boom zoals je die normaal ziet, maar dat maakt niet uit", zegt de vrouw die de boom nog even naar de juiste plek schuift. "Ze hebben er zelfs een leuke muts op gedaan", lacht ze.

Geen ballen

Ondertussen is Tom druk in de weer om de bestelde bomen bij de juiste huisnummers af te leveren, hij is al halverwege de straat. Terwijl de bus met aanhanger aan het begin van de straat staat. "Zal ik de bus even verplaatsen?", vraagt Piet hem hard lachend. "Graag. Ik loop me helemaal te pletter", grapt Tom.
Geen kerstballen, engelenhaar of een piek. Alleen maar lampjes - en dus de kerstmuts - mogen in de bomen. "De straat loopt hier een beetje af, dus 's avonds geven die verlichte bomen een heel gezellig effect", legt Piet uit. De imperfecte bomen zijn daar dan juist weer perfect voor. "Gerrit blij, wij blij, iedereen blij. De ultieme kerstgedachte", concludeert Piet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.