Nieuws

'Peetvader' van Zwolse daklozen Joop van Ommen overleden

Joop van Ommen
Joop van Ommen © RTV Oost / Ina Brouwer
Zwollenaar Joop van Ommen is overleden. Hij wordt gezien als de peetvader van de Zwolse dak- en thuislozen en is onder meer de grondlegger van daklozenopvang De Herberg in de provinciehoofdstad. Van Ommen is in het bijzijn van zijn familie overleden.
Van Ommen begon in de jaren tachtig met de opvang van dak- en thuislozen, naar voorbeeld van zijn moeder die dat ook deed. Daarvoor was hij jarenlang taxichauffeur in de stad. Hij richtte de Stichting WRZV op en bouwde de WRZV-hallen, een sporthal waar hij ook daklozen ging opvangen. Later stond hij aan de wieg van de huidige daklozenopvang De Herberg, die in 2009 werd geopend.
Dertig jaar lang zette Joop van Ommen zich in voor het welzijn van de daklozen in zijn stad. Zo organiseerde hij onder meer regelmatig eetcafé's, waar minderbedeelden een maaltijd konden krijgen. En ook de Kerstdiners in de WRZV-hallen die hij organiseerde waren jarenlang een traditie in de stad.

Hart op de tong

Van Ommen stopte in 2019 bij de WRZV omdat hij zich niet senang voelde bij de plannen voor de nieuwe locatie voor de sporthallen. De Zwollenaar was, ook nadat hij was gestopt met zijn werk, nog steeds begaan met de daklozen en hield zich dan ook niet stil als het in zijn ogen de verkeerde kant opging. Zo uitte hij felle kritiek op de gang van zaken bij De Herberg, omdat er volgens hem verkeerde keuzes werden gemaakt waardoor meer mensen weer op straat kwamen te slapen.

Afscheid

Vrijdagochtend wordt in de Dominicanenkerk in Zwolle afscheid genomen van Joop van Ommen. Hij zal daarna worden begraven op de katholieke begraafplaats, bij zijn moeder. Zowel de afscheidsdienst als de begrafenis zijn openbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.