Nieuws

Regen en wind gieren door de straten tijdens Kerst in Oud Kampen: "We zijn er op gekleed"

Veel poncho's en paraplu's tijdens een gure editie van Kerst in Oud Kampen
Veel poncho's en paraplu's tijdens een gure editie van Kerst in Oud Kampen © RTV Oost / Bart Kieft
Nostalgie en sfeer in een kletsnatte en stormachtige entourage. Op die manier is Kerst in Oud Kampen dit jaar begonnen. Met heel veel poncho's, paraplu's en regenjassen en iets minder bezoekers dan normaal. Maar die bezoekersstroom trok onmiddellijk aan vanaf het moment dat het droog werd in de historische Kamper binnenstad.
Sfeervolle Kerst in Oud Kampen ondanks veel regen en harde wind
Kerst in Oud Kampen vindt dit jaar al ‘vroeg’ in december plaats. Horeca en middenstand verkiezen dit weekeinde in plaats van het laatste weekeinde voor kerstmis, traditioneel toch al een drukbezocht weekeinde. De organiserende stichting heeft aan dat verzoek gehoor gegeven.

Sfeertje weer geweldig

Maar bij het naar voren halen van het evenement kon vanzelfsprekend geen claim gelegd worden op ideale weersomstandigheden. En dus begon zaterdag om vier uur de editie van 2023 met donkere regenwolken en windkracht vijf. "Maar dat mag de pret niet drukken", zeggen drie dames in de Buiten Nieuwstraat vanuit een kraam waar broodjes beenham worden verkocht. "Het sfeertje is weer geweldig."
En ook langs de IJsselkade verderop laten de bezoekers zich niet weerhouden door de regen en wind. "We zijn er op gekleed, het gaat prima zo", zegt een dame in poncho. "Op deze manier kunnen we het goed volhouden."

Vuurpoort als entree

De dames zijn dan net voorbij de vuurpoort, de centrale entree vlakbij de stadsbrug. De poort vormt de feitelijke entree naar het evenement Kerst in Oud Kampen, al hebben grotere en kleinere vuurtjes bij die welkomstpoort het moeilijk. "Het wordt door de regen vooral lastig om de kleinere vuurtjes te ontsteken en aan te houden", zegt één van de gastheren die de bezoekers met een 'lopend vuur' welkom heet.
Langs de kade is veel nautisch vertier en prachtige sfeerverlichting die tot in de top van de masten van verschillende grote zeilschepen voert. De route leidt naar het plein voor de Stadskazerne, waar de nostalgische kermis voor vertier zorgt. Daarna gaat het richting de Buitenkerk, met voorstellingen van onder meer theatergroep Ventura. In de Buiten Nieuwstraat is er voor elk wat wils, van zang en dans tot en met straattheater.

We kunnen niet meer zonder

"Prachtig, sfeervol, nostalgisch", zegt een bezoeker die naar een optreden op een podium halverwege de Buiten Nieuwstraat staat te kijken. "We wonen pas twee jaar in Kampen maar willen Kerst in Oud Kampen niet meer missen. We kunnen nu al niet meer zonder."
Kerst in Oud Kampen is ook vandaag nog te bezoeken van drie uur tot acht uur. Entreegeld vanaf twaalf jaar is vijf euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.