Nieuws

Busje komt zo: Arriva in Twente nu echt de weg op met de nieuwe bussen

Arriva laat de rode bussen links liggen en stuurt witte bussen de weg op
Arriva laat de rode bussen links liggen en stuurt witte bussen de weg op © RTV Oost
De rode bussen met het Twentse ros zijn vanaf vandaag geschiedenis. De witte RRReis-bussen van Arriva nemen het over. De eerste chauffeur ging vanochtend in Enschede de weg op. Een hele verandering, maar de bussen zijn naar de zin van de bestuurders. "Ten opzichte van de dieselbussen is dit écht een voortuitgang."
Op de vroege zondagochtend is het weer alles behalve feestelijk: een harde wind en veel regen zijn een smetje op de aftrap van een nieuw tijdperk in het Twentse openbaar vervoer. "We zijn nog maar net begonnen, maar het lijkt goed te verlopen", stelt regiodirecteur Jieskje Hollander. Van de 104 bestelde bussen, zijn er inmiddels 65 geleverd. De rest wordt aangevuld met elektrische bussen uit andere delen van het land.
De chauffeurs stappen nog wat onwennig achter het stuur van de fonkelnieuwe Volvo-bussen. "Vergeet de stekker er niet uit te halen", roept een medewerker naar een chauffeur die zich in één van de voertuig wil installeren. Het geeft aan dat het nét even iets anders gaat dan bij de dieselbussen. "We hebben een korte opleiding gehad, maar de bus rijdt prima", stelt een van de chauffeurs die achter het grote stuur kruipt.
Kijk hier hoe dat ging:
Busje komt zo: Arriva is in Twente nu echt de weg op met de nieuwe bussen

Kritiek op roosters

Toch is het niet een en al feest. Onder de chauffeurs klinkt wat gemor over de dienstregeling en de invloed daarvan op hun roosters. Daar was onlangs al een drukbezochte bijeenkomst over. "Niet alles is qua diensten en roosters geregeld zoals het had moeten zijn", stelt John Peters, naast chauffeur ook FNV-kaderlid. "Toch hebben we besloten van start te gaan en de komende tijd de kritische punten te noteren, zodat we deze in januari met Arriva kunnen bespreken."
De regiodirecteur is bekend met de kritiek en stelt dat er al stevige gesprekken over zijn gevoerd. "Dat waren hoogoplopende gesprekken. Daar komt uiteindelijk een oplossing voor. Het positieve is dat iedereen besloten heeft de schouder eronder te zetten en vandaag van start te gaan", aldus Hollander.

Twentse tintje

"Alle begin is moeilijk. Dus het gaat niet vlekkeloos", doelt een collega van Peters op de werkgeverswissel. De chauffeur zit al 37 jaar in het vak en hoopt op langdurige stabiliteit. "Hopelijk houdt het nu eens op met concessiewisselingen en dat we een bedrijf hebben dat de komende veertig jaar het busvervoer verzorgt."
Alhoewel de kenmerkende rode bussen uit het straatbeeld verdwijnen, heeft Arriva een Twentse signatuur in hun vloot aangebracht. "Deze afbeeldingen zijn ontworpen door ROC van Twente-studenten", wijst Hollander naar de langwerpige sticker in het interieur waarop het Twentse ros prijkt. Ook bij binnenkomst zien passagiers de begroeting 'moi, mooi da'j d'r bint!' en bij de uitgang 'good goan!'. "We kenden de discussie in de regio over het verdwijnen van het Twentse ros en wilden daarom op deze manier het gevoel van de streek terug laten komen."

Gratis

"Vandaag gaan we met zin én plezier aan de slag", benadrukt Peters. "Vooral omdat we met een nieuw voertuig de weg op mogen. Dat is echt een vooruitgang." Passagiers die bij Peters of een van zijn collega's instappen hoeven hun ov-chipkaart niet op te laden: om de intrede van Arriva te vieren, is met de bus reizen vandaag de hele gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.