Nieuws

Stroom aan reacties op overlijden markante Zwollenaar: "Joop van Ommen heeft heel veel voor de stad gedaan"

Joop van Ommen
Joop van Ommen © RTV Oost / Ina Brouwer
Een man met een groot hart. Een voorbeeld en een inspiratie. Joop van Ommen, die vrijdag op 74-jarige leeftijd overleed, staat in en om Zwolle bekend om zijn tomeloze inzet voor dak- en thuislozen. "Hij heeft veel voor de stad gedaan." Met zijn overlijden is een markant Zwollenaar heengegaan.
Van Ommen wijdde zijn leven vanaf de jaren '80 aan de opvang van dak- en thuislozen. Eerst vanuit containers bij de oude WRZV-hallen. En later stond hij aan de wieg van de opvang De Herberg, die in 2009 werd geopend.

Honderden condoleances

Dat hij een bekende in het Zwolse was, blijkt wel uit de enorme hoeveelheid reacties op sociale media. Honderden condoleances en tientallen berichten waaruit blijkt hoe enorm gewaardeerd Van Ommen is in de provinciehoofdstad.
Iets dat de Zwolse burgemeester Peter Snijders ook onderschrijft. Snijders werd burgemeester nadat Van Ommen was gestopt met zijn werk voor de daklozen, maar had nog regelmatig met hem te maken. "Toen ik net was geïnstalleerd kwam hij direct bij mij op de lijn om kennis te maken. We hadden later een keer een bijeenkomst in De Herberg waar we beiden aanwezig waren. Joop was een bijzondere man, eentje met een mooie Zwolse tongval."

Tomeloze inzet

"Hij nam ook nooit een blad voor de mond, ook niet naar de gemeente. Hij deed er alles voor om mensen te helpen. Dat doet de gemeente Zwolle ook, alleen zijn er allerlei regels. Joop had veel minder met die regels, die wilde gewoon helpen." Voor die tomeloze inzet kreeg Van Ommen in 2009, rond de opening van De Herberg, de Erepenning van de stad. "Met het opkomen voor hun belangen in de Zwolse samenleving heeft hij hen een stem en gezicht gegeven."
Joop van Ommen overleden
Ook al is Joop van Ommen al jaren gestopt met zijn werk bij De Herberg en de WRZV, zijn naam valt nog steeds regelmatig. Dat viel Peter Snijders afgelopen week nog weer eens op. "Ik was 's nachts met Boa's en de politie op pad en we hebben toen met een aantal daklozen te maken gehad. Daarbij ging het natuurlijk over De Herberg en over Joop. Hoe belangrijk hij is geweest door het fundament te leggen voor de opvang en hoe actueel dat nu ook nog steeds is."
"Het is verdrietig, een markante Zwollenaar die is heengegaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.