Nieuws

Met de trein naar Berlijn gaat nu een stuk sneller door nieuwe locomotieven en aangepast dienstrooster

Sneller met de trein naar Berlijn
Sneller met de trein naar Berlijn © NS
Nog sneller met de trein naar Berlijn: vanaf dit weekend is de reistijd van de IC Berlijn van Amsterdam naar de Duitse hoofdstad een half uur korter: binnen zes uur kun je er zijn. Onder meer doordat station Almelo uit de dienstregeling is gehaald en door aanpassingen aan het spoor is de reistijd korter geworden. Zo blijft een van Duitslands populairste steden goed bereikbaar voor Nederlanders.
De reistijd van Amsterdam naar Berlijn is vanaf nu 5 uur en 52 minuten. En daarmee gaat een lang gekoesterde wens van reizigers, NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in vervulling.
De tijdswinst wordt onder meer gehaald door gebruik van andere locomotieven. De nieuwe kunnen in Nederland en in Duitsland rijden, waardoor er bij de grens niet meer gewisseld hoeft te worden. Het gaat om tijdelijk gebruik van deze locomotieven, in afwachting van de nieuwe treinen waar de Deutsche Bahn mee bezig is. Verder zijn er nu ook meer zitplaatsen.
Sneller met de trein naar Berlijn
Sneller met de trein naar Berlijn © NS
De infrastructuur is ook aangepakt. Zo is er een tijdelijke perronvoorziening gebouwd in Oldenzaal en is er een nieuw keerspoor aangelegd. Daardoor kan de IC Berlijn doorrijden op het doorgaande spoor.
Tussen Wierden en de grens is meetapparatuur geplaatst in en rond de spoorbaan, die de ondergrond monitoren. Daarmee kunnen de zwaardere locomotieven op zogenoemde baanvlaksnelheid blijven rijden. Er wordt in opdracht van het ministerie onderzocht hoe de verbinding robuuster gemaakt kan worden en hoe de verdere groei van internationaal treinverkeer mogelijk gemaakt kan worden.
De IC Berlijn stopt vanaf nu ook niet meer op station Almelo. De trein stopt in Nederland op Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo. In Duitsland wordt niet meer gestopt op de stations Bad Oeynhausen, Minden en Wolfsburg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.