Nieuws

Nieuwe datum Geluk in Beweging Challenge, in maart wordt er weer gefietst voor ex-revalidanten

Geluk in Beweging Challenge met Rob Harmeling in 2021
Geluk in Beweging Challenge met Rob Harmeling in 2021 © Geluk in Beweging Challenge
Koers naar werk. Dat is het thema van de Geluk in Beweging Challenge die in maart wordt verreden door heel Nederland en ook twee plaatsen in Overijssel aandoet. Het is voor de tweede keer dat de sponsor-fietstocht wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor (ex-)revalidanten. Initiator van dit evenement is voormalig proefwielrenner Rob Harmeling van De Maartens Foundation.
In het voorjaar (4 tot en met 8 maart) is de Geluk in Beweging Challenge. Revalidanten en ex-revalidanten gaan dan samen met (oud)topsporters en bekende Nederlanders op de fiets door Nederland om aandacht en steun te vragen voor terugkeer naar de arbeidsmarkt. Veel revalidanten vallen in een gat na een lange periode van revalideren. Wanneer ze uit het ziekenhuis komen en naar een revalidatiekliniek zijn geweest, willen velen weer aan het werk. Maar dat blijkt lang niet altijd makkelijk.

Baan vinden groot probleem

In de serie Ongekend Talent! op TV Oost hebben 6 ex-revalidanten hun verhaal verteld. Voor de één was een baan vinden geen groot probleem, de ander worstelt nog altijd. Dat heeft soms te maken met de beperking die er is ontstaan, maar vaak ook met regelgeving en de angst om mensen met een beperking aan te nemen. Daarover is ook een ronde tafelgesprek geweest, waarin verschillende instanties aangaven zich meer in te willen zetten voor de terugkeer van revalidanten naar de maatschappij.
Aflevering Ongekend Talent
De Geluk in Beweging Challenge begint dit jaar in het Noord-Brabantse Veghel. Daarna zijn Rotterdam, Amsterdam, Zwolle en Enschede aan de beurt. Met het thema "Koers naar werk" wordt de komende drie jaar de focus gelegd op de re-integratie van (ex-)revalidanten op de arbeidsmarkt. Organisatie De Maartens Foundation zegt daarover: We streven ernaar om kansen te vergroten op het gebied van gezondheid, levenskwaliteit en toekomstperspectief, met een focus op werk. Samen met werkgevers, verzekeraars, uitzendbureaus, zorgprofessionals en het UWV maakt het afstanden tot de arbeidsmarkt kleiner."
In 2021 was de eerste Geluk in Beweging Challenge. Toen werd er 1200 kilometer gefietst langs alle revalidatiecentra in Nederland. De opbrengst was toen 100.000 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.