Nieuws

Miljoenentekort UT minder groot dan verwacht, maar altijd nog 8,7 miljoen in het rood

Het logo van de Universiteit Twente
Het logo van de Universiteit Twente © ANP
Volgens de laatste managementrapportage komt de Universiteit Twente (UT) dit jaar uit op een tekort van 8,7 miljoen. Dat zijn nog altijd flinke rode cijfers, maar niet zo ernstig als eerder verwacht. Uit tussentijdse cijfers van afgelopen zomer leek jet er op dat de universiteit afstevende op een tekort van 17 miljoen euro.
Op basis van die verwachting kwam het college van bestuur met een pakket aan financiële maatregelen om het tekort zo laag mogelijk te houden.
Het onafhankelijke universiteitsmedium U-Today schrijft dat het tekort is ingedamd met forse besparingen op de energiekosten en door een stijging van de rente op de 'spaarrekening'. Ook heeft de universiteit te maken met een belastingvoordeel dat hoger uitpakt dan waar rekening mee was gehouden. De universiteit verwacht ook meer inkomsten uit een samenwerkingsovereenkomst met andere universiteiten.
Tegen U-Today vertelt directeur Finance Dennis van Zijl dat het positievere financiële plaatje geen reden is om kostenbesparende maatregelen weer op te heffen. "Het gaat hier om incidentele resultaten, geen structurele. We hielden met het opstellen van de begroting geen rekening met de rentestijging en een hogere BTW- terugvordering op de Belastingdienst. Ik schrik namelijk wel van het operationeel resultaat dat neerkomt op een tekort van 26 miljoen euro, dat ook is meegenomen in de begroting van 2023."
Voor volgend jaar streeft de UT naar een operationeel resultaat van hooguit minus 7,5 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.