Nieuws

16 jaar na sluiting: zo ziet de oude aankomst- en vertrekhal van Twente Airport er nu uit

De oude aankomst- en vertrekhal van Twente Airport
De oude aankomst- en vertrekhal van Twente Airport © ANP
Het is nu moeilijk voor te stellen, maar tot eind 2007 kon je vanuit de aankomst- en vertrekhal op Twente Airport het vliegtuig pakken naar bijvoorbeeld de Canarische Eilanden. Wat gebeurt er zestien jaar na dato in het witte gebouw en zijn er nog plannen om de ooit zo beroemde hal nieuw leven in te blazen?
Een verstofte blauwe KLM-koffer, een wereldbol en verderop een detectiepoort: wie de voormalige luchthaventerminal binnenloopt, heeft al gauw door dat hier al lang niet meer gevlogen wordt. "Maar de bagageband werkt nog steeds", zegt Marten Foppen van Evenemententerrein Vliegveld Twenthe, dat nu eigenaar is van de voormalige aankomst- en vertrekhal.

Biefstukje eten

Het bordje met 'Security en restaurant' hangt er nog steeds. "Dit restaurant heeft zoveel nostalgie", vertelt Foppen als hij de ruimte binnenloopt. "Het was dé plek om een biefstuk te komen eten en naar de vliegtuigen te kijken. Mensen kwamen daar in het weekend echt speciaal voor naar het restaurant."
In de video zie je wat er nu nog van het restaurant over is:
Zo ziet de oude aankomst- en vertrekhal van Twente Airport er nu uit
De plek waar je ooit incheckte en door de douane moest, is inmiddels afgeschermd met witte platen. Via een zijdeur laat Foppen zien wat erachter zit. "Op een gegeven moment was het tijd om in te checken. Door de douane, koffers op de loopband."

Leslokaal voor asielzoekers

De ruimte ernaast was vroeger de grote aankomst- en vertrekhal, waarvan de bagagebanden nog intact zijn. Ook de oude incheckbalie staat er nog, evenals de detectiepoort en andere 'beveilingspoortjes'. "Want het was natuurlijk vroeger een echt vliegveld", zegt Foppen.
Een van de kamers die vroeger als kantine dienden voor het luchthavenpersoneel, is nu in gebruik als leslokaal. Asielzoekers die in de nabijgelegen noodopvang zitten, krijgen er taallessen. Een deel van de vertrekhal werd eerder ook gebruikt als noodopvang voor een klein groepje asielzoekers.

Horecabestemming

Foppen wil de 'vergane glorie' van de aankomst- en vertrekhal nieuw leven in blazen. Zo zijn er plannen om er horeca in te maken. "Maar daarvoor zijn we nog afhankelijk van vergunningen", zegt hij. Tot die tijd zijn er nog veel stille getuigen uit de tijd dat mensen hier het vliegtuig pakten.
Special over Twente Airport
Het is exact twintig jaar geleden dat Luchtmachtbasis Twenthe te horen kreeg dat het de deuren moest sluiten. Aankomende woensdag, 20 december, zendt RTV Oost een special uit over de sluiting en de verwoede pogingen daarna om de luchthaven weer te heropenen voor vakantievluchten. De special is woensdag na het nieuws van 17:00 uur te zien op TV Oost en daarna ook op rtvoost.nl en YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.