Nieuws

'Geen blad voor de mond en recht voor zijn raap, 'Godfather' Joop van Ommen is heengegaan

Joop van Ommen
Joop van Ommen © RTV Oost / Ina Brouwer
Het sociale geweten van de stad is niet meer. Joop van Ommen, bekend als 'de Godfather van de dak- en thuislozen in Zwolle' is afgelopen vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. Schrijver Anton Cramer schreef een paar jaar geleden een boek over Van Ommen. Twee jaar lang trok hij intensief met hem op. "Toen ik het vrijdag hoorde dacht ik 'shit', een legende is heengegaan."
Het boek "Het leven ligt op straat", zag in 2019 het levenslicht. "Joop gaf mensen aan de onderkant van de samenleving een stem", vertelt Anton Cramer. Hij benaderde Van Ommen een paar jaar eerder om een boek te schrijven.
Schrijver Anton Cramer schreef een boek over Joop van Ommen
Dat verliep niet meteen naar wens, lacht Cramer. "Joop begon zijn verhaal heel obligaat. Toen ben ik geboren en nu ben ik hier, en daar zit een heel verhaal tussen. Dat heb ik een poosje aangehoord, toen zei ik tegen hem: "Joop, dit is niet wat ik wil. Dit is niet wie jij bent. Jij bent heel anders dan het obligate, nette verhaal. Ik overweeg om ermee te stoppen."
Hij had natuurlijk de methode Van Ommen. Waar hij het niet mee eens was, dat ging naar de krant
Anton Cramer, schrijver
"Toen was het vijftien seconden stil", vervolgt Cramer. "Daarna zei Joop: 'eigenlijk had ik er niet meer willen zijn'. Joop had namelijk op een gegeven moment kanker en moest in Groningen een zware operatie ondergaan. Op oudejaarsdag werd hij wakker na de operatie, hij had ongelofelijk veel pijn. Op dat moment heeft hij de verpleegkundige gevraagd om de stekker eruit te trekken."
"Dat is niet gebeurd. Maar de grote kwetsbare 'Godfather', die altijd op de barricades stond voor zijn mensen, lag in een ziekenhuisbed te vergaan van de pijn. Hij heeft zichzelf overwonnen en uiteindelijk is het boek met dit verhaal begonnen. Dit is ook Joop van Ommen. Ik mocht alle kanten van hem zien."
Anton Cramer schreef een boek over Joop van Ommen
Anton Cramer schreef een boek over Joop van Ommen © RTV Oost
Van Ommen groeide op in bittere armoede, maar werd het sociale geweten van de stad. In de jaren negentig stond hij aan de wieg van daklozenopvang De Herberg in Zwolle. Elk jaar verzorgde hij kerstdiners voor dak- en thuislozen. Een man met een groot hart, maar niet altijd even makkelijk, aldus Cramer.

'Zijn wil was wet'

"Als Joop iets niet zinde, dan liet hij dat ook duidelijk merken. Hij had natuurlijk de methode Van Ommen. Waar hij het niet mee eens was, dat ging naar de krant. De journalisten hier in Zwolle wilde altijd wel een nieuwtje hebben, daar speelde Joop van Ommen fantastisch op in. Hij had vrienden, maar ook vijanden. De Zwolse politiek is altijd heel erg verdeeld geweest over de dak- en thuislozenproblematiek, maar Joop van Ommen had ze altijd wel een beetje in de tang. Zijn wil was wet."
Cramer sprak Van Ommen de laatste jaren nog geregeld. "Ik wist dat het niet zo goed meer met hem ging. Dit voorjaar kwam ik hem nog tegen, toen schrok ik wat ik zag. Hij was mager geworden en vertelde dat hij een aantal operaties had ondergaan. Toen ik hoorde van zijn overlijden dacht ik 'shit, een echte legende is heengegaan'. Maar zijn legende zal blijven voortleven. Ik ben blij dat ik een boek over hem heb mogen schrijven."

Uitvaart

Joop van Ommen wordt aanstaande vrijdag begraven op het Rooms Katholiek Kerkhof in Zwolle. Iedereen die afscheid van hem wil nemen kan in de ochtend terecht in het Dominicanenklooster.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.