Nieuws

Joodse Gemeenschap Twente boos op burgemeester Enschede die foto met ambassadeur van Israël weigert

Roelof Bleker, burgemeester van Enschede en voorzitter van de Veiligheidsregio Twente
Roelof Bleker, burgemeester van Enschede en voorzitter van de Veiligheidsregio Twente © Gemeente Enschede
Burgemeester Bleker van de gemeente Enschede heeft zich de woede op de hals gehaald van de Joodse Gemeente Twente. Vanavond wordt het 95-jarig bestaan van de synagoge in Enschede gevierd. Daar is ook de Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, te gast. Bleker heeft vanwege de situatie in Israël en Gaza geweigerd vanavond naast de ambassadeur te zitten, aldus de organisatie. Ook mochten geen foto's gemaakt worden van hem en de ambassadeur. "Een hele slechte zaak", zegt Jaap Hartog, voorzitter van de Joodse Gemeente Twente.
Hartog vindt de houding van de burgemeester 'niet verbindend'. Iets wat hij juist wel zou verwachten van de burgervader van de gemeente Enschede. "Dat is de rol van de burgemeester." Hartog heeft het gevoel dat de Joodse gemeenschap buitenspel wordt gezet. "Het organiserende comité is zeer verbolgen."

Bleker reageert in gemeenteraad

In de gemeenteraad gaf burgemeester Bleker vanavond een toelichting op de gebeurtenissen. Hij gaf aan dat hij graag aanwezig zou zijn bij de viering van het 95-jarig bestaan van de synagoge dat samenvalt met de viering van Chanoeka. "Waarbij ik er heel graag had willen zijn voor de Joodse gemeenschap in Enschede en Twente. En er juist in deze zorgelijke tijden bij te zijn."
Toen Bleker werd uitgenodigd om bij deze avond aanwezig te zijn, heeft hij de organisatie laten weten dat hij geen positie wil innemen in het 'verschrikkelijke internationale conflict dat momenteel plaatsvindt'.

Beeldvorming

"Ik heb gevraagd daar rekening mee te houden, zodat het in de beeldvorming ook overkomt", aldus Bleker. "Uiteraard zou ik de ambassadeur van de staat Israël welkom heten in Enschede. Ik wil alleen voorkomen dat in de beeldvorming foto's ontstaan die verkeerd kunnen worden uitgelegd. Verder kan ik daar niet al te diep op ingaan."
"Dat is overgebracht aan de organisatie en leek goed te gaan, maar in deze overgevoelige tijden valt dit anders", aldus de burgemeester. "Naar aanleiding van eerdere bezoeken aan de synagoge en gesprekken met inwoners uit de Joodse gemeenschap hecht ik eraan om nog een keer uit te spreken dat ik echt voel hoe groot de zorgen zijn in de Joodse gemeenschap. Wat daar gebeurt met familie en vrienden in het internationale conflict. "Ik zou graag afstand houden van het internationale conflict zelf. Dit lijkt nu fout te vallen. Ik hoop daar nog mijn best in te kunnen doen."

Kritiek en steun uit raad

Raadslid Hidde Heutink van de PVV gaf aan 'het ongelofelijk dom' te vinden wat er is gebeurd. "Waar de burgemeester aangeeft geen kant te willen kiezen, is dat hier juist wel gebeurd. Ook de VVD was kritisch op de burgemeester. "Het was niet een feestje van de staat Israël. Het is een feestje voor het 95-jarig bestaan van de synagoge in uw stad", richtte ze zich tot Bleker. "Daar bent u voor uitgenodigd. Volgens de VVD zijn daar geen mitsen en maren bij. Wij zijn zeer, zeer teleurgesteld in het optreden van de burgemeester", aldus raadslid Rachel Denneboom.
Yara Hümmels van de PvdA deelde die kritiek niet en sprak alleen de hoop uit de burgemeester en de Joods gemeenschap binnenkort weer 'nader tot elkaar komt'. Ook BurgerBelangen steunde de burgemeester. "Ga er in deze tijden maar eens staan als burgemeester. Dan is het altijd een dilemma, wanneer doe je wel iets en wanneer niet", aldus raadslid Barry Overink. "Ik snap de omstandigheden die er zijn."
Gert Jan Tillema van D66 nodigde de burgemeester uit vooral wel op de foto te gaan met de Israëlische ambassadeur. "Doe dit niet uit angst. Op het moment dat er zo'n foto verschijnt is daar volstrekt niks partijdigs aan. Ik denk dat de hele raad u daarin zal steunen."

Gesprek

Bleker gaf aan dat hij binnenkort in gesprek wil met de Joodse Gemeenschap Twente. In een brief doet hij daarover verslag aan de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.