Nieuws

Zag jij ook een rij lichtjes door de lucht vliegen? Dit was het

De Starlink-satellieten van Elon Musk
De Starlink-satellieten van Elon Musk © Ingezonden foto
Zag jij ook een rij lichtjes door de lucht voorbij vliegen vanavond? Meerdere Overijsselaars maakten foto's en video's van het het 'treintje' en vroegen zich af wat het was. Het antwoord: satellieten van Elon Musk.
In onder meer Almelo, Hengevelde, Zwolle, Borne en Rijssen zagen inwoners de lichtjes in een strakke lijn door de lucht vliegen. Het zouden er zeker 50 moeten zijn geweest. "Ze maakten geen geluid en waren iets helderder dan een ster", schrijft een van de getuigen.
Ook op social media vroegen mensen zich af wat ze zojuist in de lucht hadden gezien.
Dus wat was het? Het zijn Starlink-satellieten van het ruimtebedrijf SpaceX van Elon Musk. De ondernemer wil duizenden satellieten in een baan dichtbij de aarde laten vliegen, zodat de hele wereld toegang krijgt tot snel internet. In 2019 was de eerste lancering van Starlink-satellieten, dus het is geen nieuw fenomeen.
Inmiddels heeft Musk zich zelfs onmisbaar gemaakt voor mensen in afgelegen gebieden, schreef NOS vorige maand. Het bedrijf heeft meer dan twee miljoen actieve gebruikers en de omzet wordt dit jaar op een kleine drie miljard dollar geschat.

Concurrentie

Daarom voelen ook andere landen de urgentie om vergelijkbare systemen de lucht in te krijgen. Zo is Europa bezig met een eigen systeem dat in 2028 operationeel moet zijn en ook China en Rusland willen een eigen netwerk.
De verwachting is dan ook dat het aantal satellieten de komende jaren explosief zal stijgen. Veel deskundigen zien die ontwikkeling met lede ogen aan. "Als we niets doen, zie je straks alleen nog maar satellieten voorbij komen", zei astronoom Ignas Snellen tegen NOS. Hij pleit samen met andere deskundigen voor regulering om de verwachte wildgroei te beperken en de stijging van het aantal satellieten in goede banen te leiden.
Marije uit Almelo zag de satellieten ook vanavond en maakte onderstaande video.
Marije uit Almelo zag de rij lichtjes ook

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.