Nieuws

Anonieme getuigen kwartetmoord Enschede worden verhoord door advocaten

Dejan, de overleden vader Camil en Denis A. in het verdachtenbankje.
Dejan, de overleden vader Camil en Denis A. in het verdachtenbankje. © Petra Urban
Een aantal anonieme getuigen in de Enschedese viervoudige moordzaak mag aan de tand worden gevoeld door advocaten van de verdachten. Dat heeft het gerechtshof bepaald.
Anderhalve week geleden werd tijdens de behandeling van het hoger beroep in de geruchtmakende moordzaak bekend dat zich meerdere anonieme getuigen hadden gemeld bij een speciale officier van justitie. Ze wisten hem te melden dat de jongste van de twee verdachte broers niet zou hebben geschoten in de growshop op 13 november 2018. Bij de schietpartij aan de Van Leeuwenhoekstraat vielen vier doden.

Levenslange gevangenisstraffen

De broers werden samen met hun vader door de rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Ze gingen in hoger beroep. Nog voordat het proces kon beginnen, overleed de vader in de gevangenis, waardoor beide broers als verdachte overbleven.
Het gerechtshof bepaalde gisteren in een tussenarrest dat het voor de waarheidsvinding noodzakelijk is de getuigen te kunnen horen.

Getuigen blijven anoniem

Wie deze getuigen zijn, die meldden dat de jongste geen wapen droeg, is niet bekend. Dat blijft ook zo, want het gerechtshof geeft de onderzoeksrechter en de advocaten de mogelijkheid om de getuigen te bevragen.
Volgens het gerechtshof kunnen de getuigen in een afgeschermde setting worden gehoord om zo te voorkomen dat hun identiteit wordt onthuld. Onder welke omstandigheden dat gaat gebeuren en hoe dat er exact uit gaat zien is nog onbekend.
Wanneer de verhoren zijn, is nog niet bekend. Eerst moet de speciale officier van justitie de personalia van de getuigen beschikbaar stellen aan de onderzoeksrechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.