Boze boer uit Staphorst: "Gemeente Staphorst grossiert in halve waarheden"

De boer die onlangs met een voorhamer de gemeenteraadszaal van Staphorst binnenstormde, zegt dat "de gemeente grossiert in halve waarheden". Hij is het zat om steeds te moeten vechten tegen leugens omdat zo nooit gepraat kan worden over oplossingen. Boer Jansen wil dat "het ware verhaal boven tafel komt, zodat we eindelijk we kunnen gaan werken aan een oplossing".

Ook de buren van Jansen blijken ernstig benadeeld door het wijzigen van de agrarische bestemming van de boerderij van Jansen in een woonbestemming. Die omliggende bedrijven hebben wel vergunningen gekregen, maar kunnen niet uitbreiden omdat ze niet voldoen aan de richtlijnen voor onder meer geur en geluid. Dat blijkt uit een verklaring die de familie Jansen publiceerde.

Grote problemen voor omwonenden

Aan die verklaring zijn ook brieven van de gemeente en andere bewijsstukken toegevoegd. Daaruit blijkt dat ook de buren  bij gemeente en Raad van State pleiten voor het terugzetten van de agrarische bestemming van Jansen. De huidige woonbestemming zou hen in grote problemen brengen.

Jansen is rondom ingesloten door een bakkerij, een mechanisatiebedrijf en een varkenshouderij. Deze bedrijven zouden onlangs wel nieuwe milieuvergunningen hebben verkregen. In reactie hierop zeggen die buren in een gezamenlijke brief "dat de indruk bestaat dat de gemeente niet goed heeft nagedacht over de wijziging van het bestemmingsplan." Er zou geen onderzoek zijn gedaan waardoor voor de buren onduidelijk is of ze nog wel gebruik kunnen maken van de vergunde rechten.

Gisteren werd de zaak Jansen behandeld door de Raad van State. Een uitspraak wordt verwacht over ongeveer zes weken.

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Meer over dit onderwerp:
Staphorst Nieuws Gemeente Staphorst Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren