Nieuws

Miljoenen euro's extra voor herstel verzakte woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik

Een gestutte woning langs kanaal Almelo-De Haandrik
Een gestutte woning langs kanaal Almelo-De Haandrik © ANP
Voor de honderden gedupeerde huishoudens langs kanaal Almelo-De Haandrik komt er definitief een aanvullend pakket aan maatregelen. Die moeten een einde maken aan jarenlange discussies en ingewikkelde procedures over de (soms zwaar)beschadigde woningen langs het kanaal. "Wij hopen echt dat dit een nieuw hoofdstuk is voor velen in het gebied."
Het voorstel van de provincie voor het aanvullende pakket aan herstelmaatregelen werd vanmiddag unaniem aangenomen door de Provinciale Staten. Alle partijen vinden dat er wat moet gebeuren, nu gedupeerde bewoners al jaren klagen over de moeizame afhandeling van de schades aan hun woningen.
De provincie stelt een extra bedrag van 13,5 tot 16 miljoen euro beschikbaar om de soms grote schades aan woningen te herstellen. Dat bedrag komt bovenop de al eerder toegezegde 45 miljoen euro.

Onafhankelijk bemiddelaar

Een van de belangrijkste maatregelen is de komst van een onafhankelijk aanspreekpunt. Dat is iemand van buiten de provincie, die bemiddelt tussen de bewoners en de provincie. Bij schades onder de duizend euro hoeft dat aanspreekpunt geen ruggespraak te houden en wordt de schade direct uitgekeerd.
"Het bestuurlijk kopstuk is heel belangrijk om het vertrouwen in het gebied te herwinnen", zei Carla Evers (BBB). Ze deed ook een oproep aan het provinciebestuur: "Zorg dat het voorstel op een goede manier werkelijkheid wordt voor en in het gebied."

Sluitingsdatum verlegd

De sluitingsdatum voor de schaderegeling wordt bovendien verlegd van 16 juni 2020 naar 1 september 2023. Dat betekent dat mensen die na juni 2020 schade hebben gemeld, alsnog financiële compensatie kunnen krijgen. Het gaat daarbij om een groep van zo'n vijftig gedupeerden.
En als een woning aanzienlijke schade heeft en de bewoner financiële of sociale problemen heeft, kan de bewoner het huis verkopen aan de provincie. Die regeling geldt sowieso voor gedupeerden die ouder zijn dan 75 jaar. De provincie belooft ook om schades veel sneller te gaan vergoeden.
Hoe zat het?
Kanaal Almelo-De Haandrik is tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd, zodat ook grotere schepen tussen Twente en Coevorden er gebruik van kunnen maken. Zo’n 450 huishoudens kampen sinds die werkzaamheden met woningschade. Een aantal huizen raakte onbewoonbaar en meerdere huizen zijn gestut.
De extra maatregelen volgen op het rapport dat Mona Keijzer eerder dit jaar maakte. Ze concludeerde dat de schadeafhandeling langs het Twentse kanaal 'menselijker, makkelijker en milder' moet.

Nieuw hoofdstuk

Gedeputeerde Martijn Dadema is blij met de steun vanuit de Staten. "Wij hopen echt dat dit een nieuw hoofdstuk is voor velen in het gebied." Hij waarschuwde wel: "Dit is een ruimere toepassing van de schaderegeling die we al hadden. Er zullen dus grensgevallen blijven, maar we gaan het menselijker, makkelijker en milder doen. We gaan werken aan een beter toekomstperspectief."
Nog voor de kerst krijgen alle gedupeerde bewoners een stappenplan, waarin de provincie hen uitlegt hoe de schadeafhandeling verder gaat. Wanneer alle schades hersteld zijn, is volgens Dadema niet te zeggen.

Eerdere schaderegeling

Ruim drie jaar geleden kwam de provincie al met een eerste schaderegeling, maar de afhandeling daarvan verloopt volgens de getroffenen moeizaam. Ook Mona Keijzer trok eenzelfde conclusie. "Bewoners hebben serieuze pijnpunten, er zijn fouten gemaakt en sommige mensen hebben ten onrechte de boot gemist", schreef ze.
Er wordt ook onderzocht of er een fonds komt van waaruit maatschappelijke initiatieven worden betaald "die bijdragen aan het herstel van noaberschap in het gebied". Ook wordt gekeken of gemeenten compensatie krijgen voor de kosten die ze maakten voor de slachtoffers van het 'kanaaldrama'.
Explainer: wat ging er mis bij kanaal Almelo-De Haandrik?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.