nieuws

Oud-medewerkers NAVO-depot Ter Apel trekken aan bel bij GGD om Chroom-6-onderzoek

Spuiten met de giftige verf chroom-6
Spuiten met de giftige verf chroom-6
Oud-medewerkers van het voormalige NAVO-depot in Ter Apel hebben onlangs aan de bel getrokken bij de GGD Groningen. Volgens RTV Noord plaatsen ze vraagtekens bij het onderzoek naar resten van chroom-6 en uranium in de gebouwen.
De GGD deed dit jaar op verzoek van het ministerie van Defensie onderzoek op alle voormalige NAVO-depots waar vroeger met kankerverwekkende chroomverf is gewerkt. Het ministerie wilde weten of de huidige gebruikers van de gebouwen ook risico lopen om nu nog aan chroom-6 te worden blootgesteld. Dat is volgens de GGD niet het geval. In Ter Apel werd geen chroom-6 aangetroffen, wel uranium.

Aanvullend onderzoek

De oorsprong van dit uranium is (nog) niet bekend. Uranium komt ook als natuurlijk element in de bodem voor. Volgens de GGD is aanvullend onderzoek door middel van luchtmonsters noodzakelijk. Het ministerie van Defensie heeft dat advies inmiddels overgenomen.
Oud-medewerkers trokken echter aan de bel, omdat het onderzoek volgens hen onvolledig is. In de gebouwen in Ter Apel hangen sinds eind jaren negentig ventilatiesystemen. Daar zitten korrels in die vocht vasthouden.
De GGD heeft deze ventilatoren niet onderzocht, maar overweegt dat nu alsnog te doen.

Schoonmaakwerk

De zorgen van de oud-medewerkers hebben niet alleen te maken met het huidige gebruik van de gebouwen, maar vooral ook met het verleden.
Een aantal grote loodsen die vroeger onderdeel waren van het NAVO-depot zijn zo'n anderhalf jaar geleden grondig schoongemaakt. De medewerkers van het schoonmaakbedrijf droegen daarbij geen handschoenen en enkel papieren mondkapjes.
"Met vier man maakten we één loods schoon", vertelt een van de mannen. "Er gingen soms twee doosjes mondkapjes op een dag doorheen. In een doosje zitten zestien mondkapjes. Binnen een uur waren ze soms zwart, zo veel troep lag er. Als je dan dingen leest over chroomverf, vraag je je toch af wat je hebt opgeruimd."

Kankerverwekkend

Honderden oud-medewerkers van de voormalige NAVO-depots in Nederland, onder meer in Vriezenveen, zijn de afgelopen jaren ziek geworden. Sinds 1984 hebben ze langdurig met kankerverwekkend chroomverf gewerkt. Tientallen mensen die in Ter Apel hebben gewerkt, hebben zich gemeld met gezondheidsklachten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.