Nieuws

Wolf is 'echt gevaar geworden': afschieten of verjagen mag binnenkort mogelijk

Europa wil beschermde status wolf terugdringen
Europa wil beschermde status wolf terugdringen © Pixabay
Wolven worden mogelijk binnenkort minder beschermd, waardoor ze sneller mogen worden verjaagd of afgeschoten. De Europese Commissie is namelijk gevoelig voor het beklag van onder meer boeren en lokale bestuurders dat de wolf 'een echt gevaar' is geworden, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.
Om dat mogelijk te maken, moet volgens de commissie een dierbeschermingsverdrag uit de jaren zeventig worden gewijzigd. De wolf zou niet meer onder de 'strikt beschermde' soorten moeten vallen, maar onder de 'beschermde' soorten. De EU kan daarna haar eigen regels aanpassen.

Schapen aangevallen

Sinds de wolf is teruggekeerd in onder meer Nederland, is het dier middelpunt van een fel debat. Boeren klagen dat hun vee niet langer veilig is. Natuurbeschermers zijn juist blij met de terugkeer van het inheemse roofdier.
Het besluit van de commissie komt er op aandringen van het Europees Parlement. Toen dat een jaar geleden vroeg om het intomen van de wolf, reageerde het dagelijks bestuur van de EU nog afwijzend. Maar na raadpleging van "overheden, wetenschappers en andere belanghebbenden" gaat de commissie nu om.
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, een van de pleitbezorgers van het aanpakken van de wolf, spreekt van "heel goed nieuws! Regio's krijgen eindelijk de kans om de wolf te beheren. Precies wat we jarenlang bepleitten, wegens de grote schade aan vee en wild en omdat de wolf geen bedreigde soort meer is in Europa".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.