Nieuws

Omtzigt wil archief vuurwerkramp in: "Ik zou dit rapport niet durven presenteren in Enschede"

Bij de vuurwerkramp vielen 23 jaar geleden 23 dodelijke slachtoffers te betreuren en vielen bijna 1000 gewonden.
Bij de vuurwerkramp vielen 23 jaar geleden 23 dodelijke slachtoffers te betreuren en vielen bijna 1000 gewonden. © RTV Oost
Pieter Omtzigt wil toegang tot alle documenten die onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) hebben doorgespit voor hun rapport naar de vuurwerkramp. "Ik zou dit rapport niet durven presenteren in Enschede. Er is niemand verantwoordelijkheid, laat staan aansprakelijk", zei het Enschedese Kamerlid vandaag in de Tweede Kamer. Een aantal andere Kamerleden wierp de vraag op of consumentenvuurwerk niet volledig verboden moet worden.
De UT-onderzoekers deden een jaar lang onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede en spitten daarvoor 250.000 pagina's door. Hun harde conclusie: de overheid schoot ernstig tekort bij de controle op de opslag van zwaar vuurwerk.
"We zijn van onze stoel gevallen", vertelde René Torenvlied, een van de onderzoekers die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. Begin deze maand presenteerden ze hun bevindingen, waarin vooral ook kritiek klinkt op de huidige regels rond de opslag van vuurwerk.
Voor hun onderzoek kregen Torenvlied en zijn mede-onderzoekers toegang tot tienduizenden pagina's van verschillende ministeries. De stukken konden ze 'ongelakt' inzien, ook spraken ze met diverse betrokkenen.

Gebuffeld

"Wij hebben een jaar gebuffeld om 250.000 pagina's te inventariseren", zei Torenvlied vanochtend. "Soms was het net alsof iemand met een stapel dozen over de gang was gelopen, de dozen uit handen had laten vallen, alle documenten bij elkaar had gegrabbeld en toen in de scan had gestopt. U kunt zich niet voorstellen hoe we dat soms hebben aangetroffen."
De onderzoekers 'isoleerden' de belangrijkste documenten en ordenen ze. Volgens de archiefwet moeten de onderzoekers hun opgebouwde dossier binnen tien jaar weer vernietigen. "Daar worden we natuurlijk uiterst verdrietig van", zei Torenvlied.
Vuurwerkramp
Bij de vuurwerkramp in Enschede, op 13 mei 2000, vielen 23 doden en raakten honderden mensen gewond. De wijk Roombeek werd compleet weggevaagd.
Omtzigt wil toegang tot het opgebouwde archief, zei hij tegen de onderzoekers. Het Tweede Kamerlid, dat zelf in de wijk woont waar de vuurwerkramp plaatsvond, noemt het rapport 'schokkend'. "Ik zou dit rapport niet durven presenteren in Enschede. Er is niemand verantwoordelijkheid, laat staat aansprakelijk."

Verbod op vuurwerk

Andere Kamerleden vroegen zich af of consumentenvuurwerk wellicht helemaal verboden moet worden. Torenvlied liet zich over de "politieke vraag" niet concreet uit. "Wij hebben geen onderzoek gedaan naar het gebruik van vuurwerk door consumenten. We hebben gekeken naar voorwaarden waaronder opslag veilig kan plaatsvinden. Of je nou vuurwerk zou moeten verbieden of niet. Dat is aan de Kamer."
Maar, zei Torenvlied erbij: "Wat het onderzoek wel laat zien, is dat in de afwegingen die je maakt over een verbod, de condities waarin je dat op veilige manier kan opslaan nu een extra aspect zijn. Dat geldt ook voor consumentenvuurwerk, het licht-geachte vuurwerk."
Dit vuistdikke rapport is ook iets om terug te geven aan Twente
Torenvlied

Rapport presenteren

De onderzoekers willen het rapport overigens nog wél presenteren in Enschede. "De conclusies zijn inderdaad schokkend", zei Torenvlied. "Maar dit vuistdikke rapport is ook iets om terug te geven aan Twente, aan de inwoners van Enschede, wat daar gebeurd is. Om een nieuw licht te werpen op de gebeurtenissen. We willen het rapport wel presenteren in Twente, al daar de gelegenheid toe is."
Bekijk onze documentaire 'Vuurwerkramp Enschede: Terug naar 13 mei 2000':

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.