Overig

Documentaire 'Theoloog des Vaderlands: Katja Tolstoj' zie je op kerstavond bij RTV Oost

In de documentaire ‘Theoloog des Vaderlands: Katja Tolstoj’ zie je een portret van Katja Tolstoj uit Kampen. In 1990 vluchtte ze als jonge moeder vanuit Rusland naar Nederland. Met haar moeder en toen 2-jarige tweelingdochters belandde ze in Kampen, waar ze theologie ging studeren. Katja Tolstoj is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werd eind 2022 gevraagd om Theoloog des Vaderlands te worden. Die titel wordt in Nederland jaarlijks door een jury toegekend aan een wetenschapper die een jaar lang de belangen van de godgeleerdheid moet behartigen en haar relevantie voor het maatschappelijk debat moet aantonen.
Sinds de Russische invasie in Oekraïne vallen het persoonlijke en academische leven van Katja Tolstoj samen. Thuis in Kampen zorgt ze samen met haar Oekraïense man voor de opvang van twintig Oekraïense vluchtelingen, waarvan er acht in haar huis wonen. Op de universiteit probeert ze de (gevluchte) Russische intelligentsia van haar vaderland te verdedigen en te redden.
Documentairemakers Ruut van der Beele en Jonah Falke volgden het afgelopen jaar het dagelijks leven van Katja Tolstoj. In de documentaire maak je kennis met haar bevlogenheid, zie je haar aan het werk op de Vrije Universiteit in Amsterdam, tijdens de 5 mei-viering in Zwolle en bij een bezoek aan de vluchtelingenopvang in Kampen. Ook zie je een andere kant van Katja Tolstoj: als moeder en oma, thuis met haar beste vriend, haar onhandelbare hond, en tussen de bedrijven door als mantelzorger voor familieleden in binnen- en buitenland. Ze blijkt gezegend met veel humor en ironie. Het leven is misschien al erg genoeg, en dan is het van belang om niet te vergeten te lachen.
‘Theoloog des Vaderlands: Katja Tolstoj’ is gemaakt voor de EO en RTV Oost en zie je bij RTV Oost op kerstavond 24 december om 17.30 uur. De documentaire wordt dezelfde avond herhaald om 18.30, 19.30, 21.30 en 22.30 uur en is ook online terug te kijken op rtvoost.nl/theoloogdesvaderlands.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.