Nieuws

Het ooit bruisende Danspaleis Haaksbergen: dit is wat het gaat worden

Het vroegere Danspaleis Haaksbergen, kort voordat het tegen de vlakte ging.
Het vroegere Danspaleis Haaksbergen, kort voordat het tegen de vlakte ging. © RTV Oost
Nadat het ooit zo bruisende Danspaleis bij Haaksbergen jarenlang leeg stond, was er onder discogangers nog jarenlang de vurige wens dat het complex ooit als horecagelegenheid nieuw leven zou worden ingeblazen. Dit voorjaar ging het pand echter tegen de vlakte, waarop er volop werd gespeculeerd over de toekomst. De nieuwe eigenaar heeft de plannen nu bekendgemaakt.
De vroegere discotheek wordt een vestiging van McDonald's met zowel een restaurant als een McDrive. Dat heeft directeur Ralf Weghorst van projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder Vester tegenover RTV Oost laten weten.
McDonald's Nederland heeft recent een vergunningaanvraag ingediend.

Volop speculaties

Nadat het complex twaalf jaar leeg heeft gestaan, werd dit voorjaar bekend dat het pand was opgekocht door Vester, een zusterbedrijf van brandstoffenleverancier AVIA Weghorst.
In de jaren dat het pand leeg stond en gaandeweg verpauperde, werd er in de regio volop gespeculeerd wat er met de vroegere discotheek zou gaan gebeuren. Daarbij kwam in het verleden ook weleens de naam McDonald's voorbij. Maar juist vanwege de achtergrond van de nieuwe eigenaar deden de afgelopen tijd verhalen de ronde dat de vroegere discotheek wellicht een nieuw tankstation zou worden. En met het oog op het duurzame karakter dat eigenaar Vester wil uitstralen, compleet met oplaadstations voor elektrische auto's.
Het huidige perceel heeft echter nog altijd een horecabestemming. Volgens directeur Ralf Weghorst zal nu een groot deel van het 2 hectare groot terrein worden ingeruimd voor de vestiging van McDonald's.
Volgens directeur Weghorst zijn bij de vergunningaanvraag zowel de gemeente Haaksbergen als de provincie Overijssel betrokken.

Landgoed betrekken bij plannen

Tegenover het perceel ligt het Landgoed Lankheet. Het bestuur hiervan wordt eveneens bij de nieuwe plannen betrokken. "Samen met het Landgoed Lankheet en onder begeleiding van Adviesbureau Eelerwoude is gekeken naar de landschappelijke waardes, ecologie, flora en fauna en de manier waarop de voorgenomen ontwikkeling daar optimaal op kan aansluiten", aldus AVIA Weghorst en McDonald's Nederland in een gezamenlijke verklaring.
De omwonenden zijn eerder vandaag via een brief van de plannen op de hoogte gesteld. De komende tijd worden ze actief op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen.

Grensgeval

Het Danspaleis was met name in de tachtiger en negentiger jaren mateloos populair. Onder meer vanwege de geografische ligging: exact op de grens van Twente met de Achterhoek. Eenvoudig te bereiken via de oude N18, de vroegere Twenteroute.
De discotheek maakte achtereenvolgens naam en faam als Silver Shadow, Palladium en Danspaleis. Tot in 2008 het doek viel, nadat de uitgaansgelegenheid kort daarvoor nog een kosten verslindende renovatie had ondergaan.

Mislukte comeback

Heel even leek er in 2019 nog sprake van een comeback, maar die plannen sneuvelden in een vroegtijdig stadium. Oktober vorig jaar werd onder grote belangstelling de achtergebleven inboedel geveild, waarbij souvenirjagers hun slag sloegen.
Onduidelijk is nog wat er met de rest van het perceel gaat gebeuren. De nieuwe eigenaar Vester begon in 2017 onder de naam Twickelborg Vastgoed en was gespecialiseerd in de ontwikkeling en het beheer van duurzame, toekomstbestendige en betaalbare koop- en huurwoningen. Omdat het echter bredere plannen heeft, werd die naam later veranderd in Vester.
Vanwege de meerdere stappen die voor de nieuwbouw nog moeten worden gezet, is het onduidelijk op welke termijn de eerste hamburgers kunnen worden gebakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.