Plaatsing nieuwe Stolpersteine: dinsdag Oldenzaal, woensdag in Ootmarsum

In Oldenzaal, Ootmarsum en Denekamp worden vandaag en morgen tientallen Stolpersteine, ofwel struikelstenen geplaatst.

De stenen zijn ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig en zijn stuk voor stuk een herinnering aan inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt, gedeporteerd en vermoord. Tot die groep behoren joden, sinti, homoseksuelen en jehova's.

Lokale initiatieven

De komst van de Stolpersteine zijn een gevolg van initiatieven van lokale groepen die willen dat deze inwoners niet worden vergeten. In Oldenzaal zijn vandaag op zes plekken twintig stenen geplaatst. Morgen worden in Ootmarsum nog eens 11 stenen gelegd, en daarna in Denekamp nog eens 21 Stolpersteine. Op een later tijdstip komen er in Denekamp nog eens 34 van deze herinneringstegels bij.

Op de Stolpersteine staat de naam van de mensen die tot het moment van hun deporatatie in de huizen er vlak naast woonden, het jaartal van deporatie en jaar van overlijden. Maar er zijn ook stenen voor mensen die de deportatie of de kampen hebben overleefd.

Dag van Demnig
Het plaatsen van de Stolpersteine in Ootmarsum begint morgenochtend om 9 uur. In de loop van de dag vertrekt kunstenaar Gunther Demnig naar Denekamp voor het plaatsen van 21 gedenkstenen.

Meer over dit onderwerp:
stolpersteine Oldenzaal Ootmarsum Denekamp Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren