Schade aan woningen in Rossum niet veroorzaakt door de NAM

De scheuren in zeven woningen aan de Tramweg in Rossum zijn niet veroorzaakt door activiteiten van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat blijkt uit een bodemonderzoek dat in opdracht van de NAM is uitgevoerd door onderzoeksbureau Arcadis.

De resultaten van het onderzoek zijn vanmorgen gepresenteerd op het gemeentehuis van gemeente Dinkelland in Denekamp. Het onderzoek geeft aan dat de scheuren in de woningen het gevolg zijn van de bodemgesteldheid ter plaatse. "De woningen staan op een ondergrond met kleilagen die slecht waterdoorlatend zijn, met ook nog eens een slechte zetting. Dat is de oorzaak", aldus een woordvoerder van Arcadis.

Aanvankelijk werd verondersteld dat activiteiten van de NAM in de omgeving van de woningen zouden hebben geleid tot schade aan de huizen. De NAM pompt lege gasvelden in de bodem vol met vervuild afvalwater dat afkomstig is van oliewinning in Drenthe. Maar dat blijkt niet de aanleiding tot de problemen met de woningen.

De scheuren zijn in de loop van de jaren ontstaan omdat bij het leggen van fundamenten en bij latere verbouwingen onvoldoende rekening is gehouden met de slechte ondergrond. Arcadis gaat nu samen met de gemeente en het waterschap overleggen wat er gedaan kan worden om de problemen te verhelpen. Wellicht biedt een betere drainage van de bodem de oplossing.

Meer over dit onderwerp:
scheuren woningen Rossum NAM Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren