nieuws

Vergunning evenement met monstertruck Haaksbergen onterecht verleend

De gemeente Haaksbergen heeft de vergunning voor het dramatisch verlopen evenement met de monstertruck, in september vorig jaar, onterecht verleend. Dat heeft de bestuursrechter bepaald.
Bij het evenement vielen drie doden en tientallen gewonden toen de monstertruck het publiek inreed. De zaak was aangespannen door slachtoffers en nabestaanden. 

Gemeente heeft risico's van stunt niet ingeschat

De rechtbank oordeelt dat de gemeente voorafgaand aan het evenement de risico's van de stunt met de monstertruck niet heeft ingeschat. Het was niet duidelijk wat de stunt inhield, iets wat niet in de aanvraag van de vergunning stond, maar de gemeente ook had moeten navragen. 
Eerder dit jaar oordeelde de bezwarencommissie dat de vergunning niet verleend had mogen worden. De burgemeester en wethouders erkenden dat, maar legden het besluit naast zich neer en hielden de vergunning in stand. In mei stapte burgemeester Hans Gerritsen op, nadat de voltallige raad het vertrouwen in hem had opgezegd. 

Bezwaarprocedure 'te laat en niet aanvaardbaar'

De rechtbank noemt een risico-inschatting achteraf, in de bezwaarprocedure, waarbij het ongeluk met de monstertruck buiten beschouwing is gebleven, te laat en niet aanvaardbaar. "De aanvankelijke gebreken met betrekking tot de besluitvorming hadden tot herroeping van de vergunning moeten leiden."
Gerritsen lag onder vuur na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, waarin felle kritiek werd geuit op zijn functioneren. Zo zou de burgemeester niet voldoende betrokken zijn bij het verlenen van de vergunning en stelde de gemeente amper eisen aan het verlenen van de vergunning. 
De gemeente Haaksbergen wil pas volgende week reageren op de uitspraak van de bestuursrechter. Er loopt nog een strafzaak tegen de chauffeur van de monstertruck en tegen de organiserende Stichting Ster Evenementen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.